NOORD-HOLLAND - De provincie Noord-Holland roept (recreatie)schippers op om gebruik te maken van een digitale vaargids en rekening te houden met de regels op het water. De Noord-Hollandse vaarwegen worden intensief gebruikt door zowel de beroepsaart als door recreanten. Nu het kwik langzaam stijgt en het vaarseizoen echt van start gaat wordt het drukker op het water. Door een digitale vaargids te gebruiken kun je automatische openingsverzoeken indienen bij meer dan 50 aangesloten bruggen. Daarnaast heb je persoonlijke routeinformatie en handige vaarinformatie in één app bij de hand. Ga goed voorbereid op reis en ken de regels. Dan blijft het varen veilig en plezierig.


Regels en seinen op het water

Welke regels en seinen gelden op het water is te lezen in deze handige Vaarbewaarkaart. De kaart is met name bedoeld voor de pleziervaart die voor het eerst het water op gaan, of weinig ervaring hebben. Alle basisregels op een rijtje met handige tips. Natuurlijk ook te gebruiken als 'spiekbriefje' voor diegene die meer ervaring hebben. Door rekening te houden met elkaar, en de regels te kennen, houden we het samen veilig en plezierig op de Noord-Hollandse wateren.

Genieten en doorvaren: gebruik een digitale vaargids

Varen in de provincie Noord-Holland draait om genieten, maar ook om op een veilige manier vlot door te kunnen varen. Download een van de apps als digitale vaargids: Waterkaarten Nederland, Waterkaart Live, WinGPS 5 of NavKid waterkaart. Door het invoeren van de gewenste bestemming in een van de digitale vaargidsen krijgt de schipper een persoonlijk routeadvies. Dat is niet alleen handig bij werkzaamheden of storingen aan een brug, het biedt ook de mogelijkheid om automatische openingsverzoeken in te dienen voor de bruggen. Dankzij deze functie in de digitale vaargids weet de brugbedienaar dat de schipper eraan komt. Hoe meer schippers een vaargids gebruiken, hoe meer rekening met de (recreatie)schippers gehouden kan worden. Met de digitale vaargids stimuleert de provincie konvooivaren, waarbij een grote groep schippers in één keer de brug passeert. Varen op de Blauwe Golf noemen we dat, net zoals de Groene Golf op de weg, maar dan op het water. Zo hoeven niet alleen schippers minder vaak te wachten bij een brug, minder brugopeningen is ook gunstig voor het wegverkeer.

Wil je meer weten over deze slimme maatregel? Kijk dan op www.noord-holland.nl/blauwegolf.