Het is weer die tijd van het jaar - het verfseizoen van 2024 is aangebroken! Wat zijn we verheugd om onze expertise en uitgebreide assortiment aan bootverfproducten ook dit seizoen weer met je te delen. Of je nu klaar bent om je boot te beschermen met primers en antifouling, of om een frisse laag verf aan te brengen voor het nieuwe seizoen, wij staan telefonisch klaar om te helpen bij elke stap van het proces. In deze nieuwsbrief begeleiden we je graag door de nieuwste trends en innovaties in de wereld van bootverf met je te delen, zodat je met vertrouwen het water op kunt gaan en kunt genieten van een onvergetelijk vaarseizoen. Heb je meer hulp nodig bij het vinden van het juiste verfproduct voor de juiste laag? Wij hebben op onze website een verfgids staan die je per laag de juiste producten adviseert.


Antifouling

Antifouling is een verf die wordt gebruikt om de groei van algen en andere organismen op de romp van boten en schepen te voorkomen. Zelfslijpende antifouling is de meest gebruikte soort en werkt door flinterdunne lagen verf af te stoten wanneer het schip zich voortbeweegt, waardoor aangroei geen kans krijgt. Harde antifouling is een vaste laag die aangroeiwerende stoffen afscheidt en wordt aanbevolen voor snellere schepen en boten die vaak op de trailer worden gezet. In Nederland wordt er streng toezicht gehouden op het gebruik van antifouling vanwege het hoge kopergehalte en de biociden die het bevat. Antifouling met een kopergehalte van meer dan 12% is verboden voor de pleziervaart vanwege de hoge concentratie biociden in havens. Daarom hebben merken zoals International Yachting, Epifanes en Boero aangepaste antifoulings ontwikkeld die wel zijn toegestaan voor de pleziervaart.

Voor de beroepsvaart zijn antifoulings met een hoog kopergehalte en biocidenwel toegestaan.


Primers

Er zijn verschillende primers voor verschillende plekken op je boot. Om de ideale grondlaag te vinden kun je je eerst afvragen of het voor binnen de boot of buiten de boot bedoeld is. Als de grondlaag buiten de boot gezet wordt, wil je deze dan boven of onder de waterlijn zetten? Na het zetten van de grondlaag kun je de boot afwerken met een laklaag of een antifouling. Een antifouling zorgt ervoor dat vuil geen kans krijgt om zich stevig aan het materiaal te hechten.


Lakverf

Lakverf is een soort verf die speciaal is ontworpen voor gebruik op oppervlakken die bestand moeten zijn tegen vocht en slijtage. Het wordt vaak gebruikt om metaal, polyester en hout te beschermen en te verfraaien. Hoewel het vaak wordt gebruikt voor het beschermen van boten, kan lakverf ook worden gebruikt op andere objecten die aan weersinvloeden worden blootgesteld, zoals in de industrie en buitenshuis. Het biedt bescherming tegen water, uv-stralen en andere elementen die boten kunnen beschadigen. Het kan ook worden gebruikt om de esthetiek van een boot te verbeteren, door een glanzende en gladde afwerking te geven.

Eén-component lakverven zijn meestal op olie gebaseerd en hebben alleen de verf nodig om te worden aangebracht op het oppervlak. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen en te gebruiken, maar bieden meestal minder duurzame bescherming dan twee-componenten verven.

Twee-componenten lakverven, ook wel bekend als 2K-lakken, bestaan uit twee afzonderlijke componenten die moeten worden gemengd voordat ze worden aangebracht op het oppervlak. Dit zijn polyurethaanlakken. Het mengproces activeert de chemische reactie die de verf doet uitharden, wat resulteert in een harder en duurzamer oppervlak. Twee-componenten verven bieden over het algemeen een betere bescherming en zijn bestand tegen krassen, chemicaliën en UV-licht.
VERVEN IN SLECHT WEER MET MCU

Schilderen in ongunstige weersomstandigheden hoeft geen probleem te zijn met MCU Coatings! MCU kan zelfs worden aangebracht bij temperaturen tot -20 graden Celsius. Bovendien is de primer van MCU Coatings al na slechts 3 uur overschilderbaar, en met de MCU Quickcure is de coating zelfs al na 30 minuten overschilderbaar. Steeds meer klanten ontdekken het gemak van MCU en blijven vaak bij dit product, eenmaal overgestapt. De unieke technologie van MCU-Coatings maakt het mogelijk om het product onder bijna alle weersomstandigheden toe te passen. Je bent nooit meer afhankelijk van weersinvloeden en volledig beschermd tegen vocht en corrosie. MCU-Coatings is een vochtuithardende polyurea, die ondanks dat het als één component wordt aangebracht, uithardt door middel van vocht, wat het een tweecomponentencoating maakt.

Marinediscounter.nl is een officiële distributeur van MCU Coatings. Deze vochtuithardende coating staat bekend om haar sterke corrosiewerende eigenschappen.