HEERHUGOWAARD - Het is een feit dat kinderen door de jaren heen steeds minder zijn gaan bewegen. Dit terwijl voldoende bewegen heel veel positieve effecten heeft op de ontwikkeling en de algehele gezondheid van je kind. Door meer te bewegen, genieten je kinderen van een fitter gevoel, een betere spijsvertering, slapen ze beter en hebben ze minder last van stress of depressieve gevoelens. Juist daarom is het zorgwekkend dat kinderen minder zijn gaan bewegen.

Heb jij het gevoel dat je kind ook meer zou kunnen bewegen? Maar heb je geen idee hoe je ervoor kunt zorgen dat dit ook daadwerkelijk wordt gedaan? Met de volgende 3 tips wordt jouw kind eenvoudig een stuk actiever.

1. Geef het goede voorbeeld


Kinderen leren door te kijken. Als ouder leg je dan ook al de basis voor hun verdere leven. Als je ze van jongs af aan leert hoe ze gezond moeten leven, dan is de kans groot dat ze dit ook op volwassen leeftijd vol zullen houden. Geef daarom van jongs af aan het goede voorbeeld. Schaf bijvoorbeeld zelf een e-bike aan en toon dat je nauwelijks nog de auto pakt door regelmatig naar het werk te fietsen of samen met de kinderen uitstapjes te maken met de fiets. En ja, ook met een fiets elektrisch beweeg je meer dan je zou doen als je gewoon de auto zou pakken. Met een elektrische fiets krijg je weliswaar trapondersteuning, maar fiets je ook meestal langere stukken. Hierdoor kom je dus aan meer beweging dan ‘normaal’.

Wanneer jij laat zien hoe normaal het is om lekker te fietsen en minder vaak voor ‘snel’ vervoer te kiezen, dan is de kans groot dat je kind dit later ook normaal gaat vinden. Zij zullen dan ook sneller met de fiets naar school gaan en later zelfs fietsend naar het werk gaan. Op die manier bewegen ze al een stuk meer en heb je al de basis gelegd voor hun gehele gezondheid.

Op zoek naar een goede middenmotor elektrische fiets om vaker langere afstanden af te leggen? Doe dan goed research online. Het aanbod is erg groot, dus er zit altijd wel iets tussen wat bij jou past.

2. Daag je kind uit voor een wedstrijdje


Kinderen zijn van nature zeer competitief aangelegd. Wil je er zeker van zijn dat ze meer gaan bewegen, maar staan ze hier meestal niet echt om te springen? Maak er dan een wedstrijdje van. Daag je kind uit voor een hardloop- of fietswedstrijd en zorg dat er beloning tegenover staat. Dat is niet alleen heel leuk om te doen, maar zorgt ook weer voor wat extra beweging.

3. Stimuleer je kind om een sport te vinden


Lukt het niet altijd om iedere dag voldoende beweging in te plannen? Zorg er dan in elk geval voor dat er structureel gesport wordt. Dat is best lastig, gezien er heel veel sporten zijn. Laat je kind daarom meerdere proeflessen volgen bij verschillende verenigingen. Op die manier kan het zelf ontdekken welke sport bij hem of haar past.