HEERHUGOWAARD - Energiebesparing helpt niet alleen om energie-efficiënter te zijn en het milieu te ontlasten. Het is ook een geweldige manier om geld te besparen. Naast het installeren van zonnepanelen, energiezuinige lampen en apparaten zijn er nog tal van manieren om energie te besparen en je huis te verduurzamen.

1. Laat voedsel vooraf ontdooien

Als het om energiezuinig leven gaat, kun je veel winst behalen in de keuken. Ontdooi bevroren voedsel 's nachts in de koelkast of terwijl je aan het werk bent. Door voedsel van tevoren te ontdooien, halveer je de kooktijd.

2. Gebruik een slowcooker

Om energie te besparen tijdens het koken, is een slow cooker een goede optie. Deze gebruikt ongeveer evenveel energie als een lamp.

3. Investeer in een heteluchtoven

Een heteluchtoven laat de warmte door de hele oven circuleren. Dit betekent dat de temperatuur omlaag kan.

4. Hang wasgoed op

Laat wasgoed aan de lucht drogen in plaats van in de droogtrommel, vooral als het warm of winderig weer is.

5. Installeer dimmers

Met dimmers kun je een kamer zoveel als nodig verlichten en energie besparen. Heb je helder licht nodig, dan draai je de dimmer hoger. Wil je gezellige sfeerverlichting, dan draai je de dimmer lager en heb je gedempt licht. Ook gebruik je op deze manier minder stroom.

6. Investeer in raambekleding

Met raambekleding kun je warmte binnenhouden als het buiten koud is en warmte buitenhouden als het buiten warm is. Met rolgordijnen of jaloezieën op maat ben je goed bezig. Als je daarnaast nog overgordijnen gebruikt, levert dat nog meer energiebesparing op.

7. Isoleer warmwaterleidingen

Ongeïsoleerde waterleidingen zorgen ervoor dat het langer duurt voordat water dat door de leidingen stroomt warm wordt. Het isoleren van de leidingen helpt zodoende om waterverspilling te voorkomen.

8. Kijk of je in aanmerking komt voor subsidie

Er zijn tal van energiesubsidie programma’s beschikbaar waarmee je een deel van de kosten kunt terugkrijgen als je daarvoor in aanmerking komt.