2020 is in alle opzichten een bijzonder jaar, maar staat natuurlijk in het teken van het coronavirus. Daar is het woord weer. We willen het er eigenlijk niet meer over hebben, maar het beheerst ons leven. In deze donkere decembermaand is het meer dan ooit aanwezig. Zo bewees ook de persconferentie weer dinsdagavond, alle hoop dat er versoepeling van de maatregelen komt is nu vervlogen.


December is een maand, waarin het verlies van een dierbare zo vlak voor de feestdagen extra hard aankomt. Nauwelijks bekomen van het verlies komt men in de feestelijkheden van deze maand terecht, terwijl dat vaak het laatste is waar men behoefte aan heeft. Vaak hoor ik: we maken er maar het beste van en gelukkig zit niemand alleen deze dagen, maar soms is er dan juist de wens om niemand te zien en het liefst in bed te blijven en hopen dat het allemaal snel voorbij is.

Dan heeft iedereen het over deze eerste kerst zonder de dierbare. Maar dat is vaak ook een groot misverstand. Want voor de families die ik vorig jaar rond deze periode heb mogen bijstaan in het afscheid van hun dierbare wordt dit de eerste bewuste kerst met een lege plek aan tafel. Ze worden nu gedwongen om deze dagen anders door te brengen dat ze zouden willen, dat geldt voor iedereen, maar juist als iemand er niet meer is, is er vaak de behoefte om dit gemis met elkaar te delen. Dus keuzes maken, daar waar je dat niet wilt.

Ook deze maand sta ik families weer bij in het verlies van hun dierbare, soms is dat verlies plotseling en soms weet men al heel lang dat het eraan zit te komen. Zo ook een mevrouw die komende vrijdag bewust uit het leven stapt en deze keuze al een aantal maanden terug heeft genomen. Ze is ziek en kan het niet meer opbrengen om nog bij haar familie te blijven tot na de feestdagen. Haar afscheid heeft ze zelf helemaal geregisseerd, de kaart is klaar, de locatie gereserveerd en het draaiboek gereed. Ze weet exact wat er gaat gebeuren en hoopt hiermee haar nabestaanden te ontlasten, haar afscheid vindt vlak voor kerst plaats.

Voor haar nabestaanden heb ik een kaart klaar liggen, waarmee ik probeer met woorden hun een hart onder de riem te steken in deze maand. Net als voor iedereen die ik tot nu toe heb mogen bijstaan. Zeker dit jaar, waarbij we met woorden warmte en liefde proberen te geven. Ik hoop voor iedereen die iemand moet missen op heel veel liefdevolle kaartjes dit jaar!

https://deuitvaartwens.nl/