HEERHUGOWAARD - Het inschakelen van een bedrijfsarts is voor een werkgever een belangrijke stap, waarmee de gezondheid en het welzijn van hun werknemers gewaarborgd wordt. Dat niet alleen, je zorgt er zo ook voor dat wettelijke verplichtingen nagekomen worden en dat de algehele productiviteit verbeterd wordt. We vertellen je alles wat je moet weten over de bedrijfsarts inschakelen!


Wat doet een bedrijfsarts precies?

Een bedrijfsarts is een medische professional die als specialisatie arbeidsgeneeskunde heeft. Het hoofddoel van een bedrijfsarts is om de gezondheid en veiligheid van werknemers op de werkplek te bevorderen. Enkele van hun belangrijkste verantwoordelijkheden zijn:

  • Medische beoordeling: een bedrijfsarts voert medische onderzoeken waarmee de gezondheid van werknemers beoordeeld wordt. Zo weet jij als werkgever of jouw mensen geschikt zijn voor hun werk

  • Begeleiding bij verzuim: als jij medewerkers hebt die vaak afwezig zijn, dan bekijkt een bedrijfsarts wat er precies mis is en hoe ervoor gezorgd kan worden dat deze medewerker snel weer terug kan keren.

  • Risicobeoordeling: een bedrijfsarts kijkt voor jou of er bij jouw bedrijf mogelijke risico's zijn. Aan de hand hiervan krijg je dan advies over preventieve maatregelen.

  • Advies en voorlichting: je kan altijd bij de bedrijfsarts terecht voor advies over de arbeidsomstandigheden op jouw bedrijf, ergonomie, en andere dingen die met de gezondheid en veiligheid van jou en je personeel te maken hebben.

Waarom je een bedrijfsarts moet inschakelen

Er zijn verschillende belangrijke redenen waarom het inschakelen van een bedrijfsarts eigenlijk onmisbaar is voor een organisatie. Om te beginnen is het wettelijk verplicht, maar daarnaast draag je er ook aan bij dat jouw mensen gezond zijn. Gezond personeel is productief en sneller tevreden. Een bedrijfsarts helpt jou om dit voor elkaar te krijgen. De effectieve begeleiding bij verzuim door ziekte is natuurlijk ook een pre.

Hoe kan je een bedrijfsarts inschakelen?

Het inschakelen van een bedrijfsarts vergt wel enige planning. Er zijn gespecialiseerde bedrijven als HR Navigator die jou hierbij kunnen helpen. Ze bieden een database met bedrijfsartsen in elke regio, die eenvoudig ingeschakeld kunnen worden. Kies een bedrijfsarts die ervaring heeft in jouw sector en die daarbij ook een goede staat van dienst heeft. Bekijk ook wat de specifieke wensen op dit gebied zijn binnen jouw bedrijf. Blijf ook constant evalueren hoe de samenwerking verloopt en hoe deze eventueel aangepast moet worden.