ALKMAAR - Op vrijdag 30 maart start het kaasmarktseizoen 2018 in Alkmaar. Komiek André van Duin opent als belluider op feestelijke wijze het seizoen van de grootste en oudste kaasmarkt van Nederland.

Tot en met 28 september vindt de Alkmaarse kaasmarkt elke vrijdag tussen 10.00 en 13.00 uur plaats op het Alkmaarse Waagplein. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus 9 kaasmarkten op de dinsdagavond.

André van Duin

André van Duin is een Nederlandse komiek, revueartiest, zanger, acteur, regisseur, presentator, tekstschrijver en programmamaker. Hij geldt als een van de meest succesvolle Nederlandstalige komieken van de twintigste en de eenentwintigste eeuw. Recent boekte hij grote successen als presentator van het tv-programma ‘Heel Holland Bakt’ en zijn vertolking van Evert in de serie ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’. Wethouder kaas Victor Kloos (OPA): “Vanwege het 425 jarig bestaan van het gilde wordt dit een bijzonder seizoen en bij een bijzonder seizoen hoort een bijzondere gast. Ik ben persoonlijk een groot fan van André van Duin en met mij waarschijnlijk heel veel Alkmaarders. Ik vind het een grote eer dat hij de opening wil doen. ”

Met het luiden van de bel wordt de kaasmarkt geopend, hét teken dat de markt kan beginnen. Eén van de vele tradities van het Alkmaarse Kaasdragersgilde, dat dit jaar 425 jaar bestaat.

425 jaar Kaasdragersgilde

In 1593 verenigden de Alkmaarse kaasdragers zich in een gilde, zoals dat in die tijd gebruikelijk was. Wie geen lid was van een gilde, mocht ook het beroep niet uitoefenen. Het gilde behartigt de belangen van de leden en biedt hen bescherming. Het Alkmaarse Kaasdragersgilde bestaat uit 30 kaasdragers en de kaasvader. De kaasvader is het hoofd van het gilde. De 30 gildeleden zijn verdeeld over vier ‘vemen’ en herkenbaar aan de kleur hoed. Dit jaar bestaat het gilde 425 jaar en gedurende het seizoen wordt dit gevierd.

Tulp Alckmaer

Ter gelegenheid van het 425 jarig jubileum van het Alkmaars Kaasdragersgilde heeft tulpenbollenkweker Kees Stoop de rode ‘Alckmaer’ gekweekt. De tulp zal op de eerste kaasmarkt officieel worden gedoopt.

Alkmaarse kaasmarkten

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593 en toont het traditionele handelen in kaas . Vorig jaar trok dit kleurrijke evenement een record aantal bezoekers (ruim 169.000). De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar te bezoeken vanaf 30 maart tot en met 28 september op vrijdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast worden er op de dinsdagen in juli en augustus van 19.00 tot 21.00 uur avondkaasmarkten gehouden. Alle kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.