SPANBROEK - Met regelmaat word ik gefilmd over mijn vak. Ik vind het belangrijk om mijn kennis over alle aspecten die bij een uitvaart kunnen voorkomen te delen. Ik informeer nabestaanden, maar ook families die nog niet met een overlijden te maken hebben, maar wel nadenken over hun wensen, over alle mogelijkheden die ik er zijn.


Deze week had ik na lange tijd weer een filmdag in mijn agenda staan. Deze was al vaak verzet, omdat ik voorrang geef aan het begeleiden van families bij hun afscheid, maar nu kon het eindelijk doorgaan. Het was mijn grote wens om te filmen op de nieuwe Natuurbegraafplaats Geestmerloo in Koedijk en nu was het zover. In september ging deze begraafplaats open en inmiddels liggen er 45 mensen begraven en hebben al 600 belangstellenden hun plekje uitgezocht voor hun laatste rustplaats. We hadden gelukkig prachtig weer tijdens de opnames, die deels plaats vonden in de sfeervolle afscheidsruimte van Geestmerloo. Wat een rust en sereniteit ademt deze plek uit. Begraven in de natuur is al langer mogelijk in Nederland, maar dit is de eerste plek in Noord-Holland. Omdat dit een aangelegd park is, moet de natuur zich nog gaan settelen, maar er is goed nagedacht over de vormgeving van deze plek.

De mogelijkheid om begraven te worden in de natuur neemt sterk in populariteit toe. En dat is niet zo gek. Veel mensen twijfelen over begraven, omdat zij hun nabestaanden niet willen belasten met het onderhoud van een graf en de uiteindelijke keuze voor verlengen of ruimen van het graf na afloop van de grafrechten. Bij natuurbegraven is er sprake van eeuwige grafrust. Je kiest een plek uit en die is voor altijd van jou. Natuurbegraafplaatsen zijn veelal onderdeel van een recreatie- of wandelgebied. Vlak na de bijzetting is het graf nog zichtbaar, maar na een aantal jaren gaat het graf op in de natuur. Alleen een boomschrijf met inscriptie verraad dat er iemand ligt begraven. Het is niet toegestaan om op een natuurgraf planten of een andersoortig gedenkteken te plaatsen; het is de bedoeling dat het graf na enige tijd niet meer zichtbaar is. Nabestaanden kunnen door middel van coördinaten altijd de plek opzoeken waar hun dierbare is begraven.

Kortom: laagdrempelig voor de bezoekers van het gebied en geen verplichtingen voor de nabestaanden. Geen keuze of het graf wel geruimd moet worden. Afscheid en leven gaan hier hand in hand samen.

Nieuwsgierig geworden? Ik neem u graag mee voor een kijkje op de begraafplaats. Neemt u gerust contact met mij op!

Zandwerven 23 – 1715 KL Spanbroek
T 06-15622968
E marion@deuitvaartwens.nl
W https://deuitvaartwens.nl/