NEDERLAND - De komende weken zullen de loopneuzen en niesbuien weer alom aanwezig zijn, want er breekt een pittige periode aan voor de hooikoortspatiënten. De berk komt de komende tijd tot bloei en die pollen veroorzaken - op de grassen na - de meeste klachten.

Mede omdat het de laatste weken flink heeft geregend is het 'groeizaam weer', zo meldt Weeronline. Met het zachte, droge en lenteachtige weer in het vooruitzicht zal de berk versneld in bloei komen. Normaal gesproken gebeurt dat pas eind maart.

Naar verwachting zal het kwaad redelijk snel weer geschied zijn, omdat de kans op regen volgende week stijgt. Het stuifmeel dat de klachten veroorzaakt zal dan letterlijk wegspoelen, waardoor de hooikoorts-problemen verminderen. Zodra het droog is, kunnen de pollen wel weer in de lucht terecht komen.

Grassen
Naast die 'vervelende' berk zijn ook de iep, populier, es en wilg tot bloei gekomen, maar hier hebben veel minder mensen last van. De echte helse tijden breken rond eind april weer aan, als de grassen gaan bloeien.