NOORD-HOLLAND - Reis je vandaag met het openbaar vervoer? Let dan goed op, want buschauffeurs in een groot deel van Noord-Holland leggen hun werk neer. Ze staken voor betere afspraken over loon en werkdruk en dat heeft invloed op het busverkeer bij Schiphol, Haarlem, Alkmaar, Hoorn en Den Helder. Via de site van NH Nieuws worden er opties voor alternatief vervoer en diverse updates aangeboden.

"Zo'n 85 procent van de chauffeurs is vanmorgen niet uitgereden, in Hoorn zelfs 100 procent, daar rijdt geen enkele bus'', vertelde een woordvoerster van de FNV. "De chauffeurs die wel aan het werk zijn gegaan, zijn meestal uitzendkrachten en enkele werkwilligen in vaste dienst."

Wil je weten of je wel van A naar B kan komen met de bus? Check dan de updates van vervoerder Connexxion of regel voor de zekerheid alternatief vervoer, bijvoorbeeld via de NH Nieuws-appgroepen. Omdat het om estafetteacties gaat, wordt er niet overal tegelijk gestaakt. Reizigers in 't Gooi hebben bijvoorbeeld 'geluk', omdat de chauffeurs in die regio twee weken geleden hun werk al neer hebben gelegd. Ook een aantal buslijnen rond Schiphol rijdt gewoon.

Er worden al langere tijd stakingen gehouden in het openbaar vervoer. De werknemers willen betere afspraken over loon, werkdruk en ook de over plaspauzes. Vooralsnog verwachten de bonden nog geen akkoord of een nieuw overleg met de werkgevers. De acties gaan daarom door. De cao voor het streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.

Blijf via NH Nieuws de hele dag op de hoogte van het laatste nieuws over de busstaking.