HEERHUGOWAARD - De weg naar volwassenheid is niet altijd makkelijk: veranderingen, sociale druk, digitale prikkels en uitvinden wat je 'later' wilt gaan doen. Dat is de leefwereld van middelbare scholieren. Aan ouders én leerkrachten de taak om deze periode te begeleiden. Kunst en kunsteducatie kunnen een belangrijke en opbouwende rol spelen in de ontwikkeling van jongeren. Niet voor niets is Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV) al jarenlang een verplicht vak op middelbare scholen.


Het belang van Culturele Kunstzinnige Vorming

Culturele Kunstzinnige Vorming neemt leerlingen mee op een ontdekkingsreis door het landschap van de kunst en cultuur. Dat landschap is natuurlijk ontzettend breed: bijna alles wat onze samenleving vormt, raakt linksom of rechtsom dan ook aan dit vormende vak. De nadruk ligt binnen CKV natuurlijk op een brede kennismaking met kunst. Maar uiteindelijk overstijgt kunst áltijd de kunstvorm zelf: het werkt onvermijdelijk als een spiegel op het 'eigen ik' en op de samenleving als geheel. Kunst is bovendien veel breder dan je in eerste instantie misschien zou denken. Zo is er binnen CKV niet alleen ruimte voor een workshop dans, muziek of toneel, maar ook voor een workshop vloggen, virtual reality of podcast maken. Bovendien ontwikkelen jongeren bij CKV competenties die ze hard nodig hebben in álle facetten van hun leven.

Zelfreflectie

In een wereld die maar door raast en waarin snelle en digitale prikkels de overhand hebben, is maar weinig tijd om gas terug te nemen. Wanneer worden jongeren van nu nog gestimuleerd om even stil te staan en naar binnen te keren? Dit is essentieel om in alle rust aan de slag te gaan met vragen als 'wie ben ik' en 'wie wil ik zijn'. Hier is dan ook een belangrijke taak weggelegd voor het kunstonderwijs: om jongeren op een speelse en aansprekende manier uit te dagen tot reflectie op zichzelf en op de plek die zij innemen in de gemeenschap.

Groepsbinding

Vanuit die zelfreflectie kunnen jongeren op een fijne en nieuwe manier contact maken met elkaar. Kunstonderwijs is dan ook een fantastische manier om groepsbinding te bevorderen. Je hebt anderen immers nodig om een voorstelling te maken of een kunstproject af te ronden. Net zo goed als dat je anderen nodig hebt om van te leren en om feedback te krijgen op wat je gemaakt hebt. Dit vraagt om samenwerking en vertrouwen in de groep.

Grenzen verleggen

Kunst helpt jongeren bovendien om hun grenzen te verleggen. Door eindelijk eens dat gevreesde podium te pakken of door vorm te geven aan een idee of een gedachte die al heel lang diep van binnen broedde. En dat is ontzettend belangrijk! Voor het geluk van de jongeren zelf, maar ook om hen in staat te stellen een steentje bij te dragen aan een wereld die zich zó snel ontwikkelt, dat alles elke dag weer een beetje anders is.

Workshops voor CKV

Bij Kleinkunstig organiseren we workshops voor CKV op middelbare scholen in Heerhugowaard en omgeving. We werken samen met educatieprofessionals uit alle verschillende kunstdisciplines. Zo gaven we op het Clusius College en het Huygens College al workshops graffiti, filmacteren en fotografie. Maar eigenlijk hebben wij voor iedere kunst- en onderwijsbehoefte wel een passende workshop. Wij denken dan ook meer dan graag mee over welke vorm van kunsteducatie past bij jouw school en jouw leerlingen.