NOORD-HOLLAND - Als het goed is worden we morgen wakker in een winterwonderland. Voor velen is de sneeuw een zegen, voor anderen een vloek. Want hoe ga je goed voorbereid de deur uit? En belangrijker nog; hoe kom je veilig weer thuis? NH Nieuws zocht het voor je uit.

Volgens weerbureau Weeronline kan er morgen gedurende de dag mogelijk vijf centimeter aan sneeuw vallen. De eerste vlokjes zullen naar verwachting rond acht uur 's ochtends neerdwarrelen.

Met de auto
Dikke kans dat de ruiten van je auto morgenochtend bevroren zijn. Mocht je nou geen krabber hebben, dan kan een cd-hoesje wonderen doen. Gooi in ieder geval geen warm water over je ruit! Door het temperatuurverschil kan de ruit breken. De auto starten en hem stationair laten lopen, versnelt het opwarmen van de auto niet.

Aangezien de sneeuw tussen acht en tien uur in de ochtend in onze provincie zal vallen, wordt er veel verkeershinder verwacht. Stap dus voorbereid de auto in. Neem wat te eten en drinken mee en zorg voor een volle tank. Houd tijdens het rijden extra afstand met de auto voor je, kijk ver voor je uit en trek rustig op, zo zegt de ANWB.

Als je een noodstop moet maken is het van belang dat je rem blijft intrappen en niet 'pompend' remt: "Schrik niet als je rempedaal gaat trillen of als je rare geluiden hoort. ABS zorgt ervoor dat je wielen blijven draaien. Daardoor kun je blijven sturen als dat nodig is."

Soms kun je op besneeuwde of gladde wegen beter helemaal niet remmen: "Laat het gas in bochten op tijd los om vaart te minderen, ruim voor de bocht. Geef bij gladheid pas weer gas als je de bocht uit bent. Mocht je de bocht toch niet goed hebben ingeschat en zie je de vangrail op je afkomen, blijf dan vooral kalm. Gooi het stuur niet ineens om", geeft de ANWB als tip.

Met de trein
De NS heeft de dienstregeling aangepast. In onze provincie zal de aangepaste dienstregeling betekenen dat er de hele dag minder intercity's rijden tussen Alkmaar/Schagen en Utrecht. Tussen Uitgeest en Breukelen rijden er de hele dag minder sprinters. Op het traject tussen Enkhuizen en Amsterdam zullen er alleen in de spits minder intercity's en sprinters rijden.

Met het vliegtuig
Schiphol verwacht dat de sneeuw morgen voor uitval van vluchten zal zorgen. De KLM raadt reizigers aan om de status van hun vlucht goed in de gaten te houden. Ook kunnen er langere wachttijden op de luchthaven zijn vanwege het winterse weer. Vliegtuigen moeten voordat ze opstijgen eerst gede-iced worden. De toestellen worden dan ijsvrij gemaakt.