SPANBROEK - Eind december kwam ik in contact met een familie die hun broer had verloren aan corona, slechts 61 jaar oud. Hij lag in het ziekenhuis voor etalagebenen en heeft aldaar het virus opgelopen. Voor de familie was dit moeilijk te verkroppen, net nu het beter ging met hun broer en zoon, raakten ze hem kwijt aan het vreselijke virus. Ook zijn moeder leefde nog, een paar dagen na het overlijden van haar zoon werd ze 87. Ze leed aan Alzheimer, maar ze begreep heel goed dat ze haar zoon kwijt was. De familie typeerde moeder als een vrouw, die altijd voor haar gezin heeft gezorgd, door het vroege overlijden van hun vader. Ze was sterk: ze zei het is niet anders en was er voor haar kinderen in deze moeilijke tijd.

Het afscheid in het crematorium in Schagen was prachtig. In zijn eigen bus en begeleid door de leden van de motorclub waar hij lid van was, werd hij naar het crematorium gebracht. Het afscheid had hij zelf al goed voorbereid, de muziek en zelfs een eigen video ingesproken, deze was al wat jaren oud, want dat had hij eerder gedaan, toen zijn gezondheid niet goed was. Zijn broer heeft prachtige woorden uitgesproken namens de familie. Het was een bewogen en heftig afscheid met veel emoties. In de koffiekamer liep zijn moeder achter de rollator alle belangstellenden af, ze herkende niet iedereen, maar was dankbaar voor hun komst.
De broer en zussen woonden allemaal niet direct in de buurt en het verdere contact verliep met deze familie via whatsapp, met de afspraak dat ik nog een keer langs zou komen bij de oudste zus om nog een keer terug te kijken op het afscheid. Maar zover mocht het niet komen.

Begin februari, slechts vier weken na het overlijden van haar zoon overleed moeder aan een gebroken hart. Ze kon het gemis en het verdriet van het overlijden in combinatie met haar Alzheimer niet verwerken. Ze overleed op de verjaardag van haar jongste dochter, die in Spanje woont en haar afscheid was in Schagen op de verjaardag van haar overleden zoon. De familie heeft haar opgebaard in zijn huis en haar met zijn bus naar het crematorium gebracht. De cirkel was rond.
De jongste dochter kon er niet bij zijn door alle coronamaatregelen en moest op afstand afscheid nemen. Maar ook dit heeft deze familie samen weer prachtig ingevuld. Wat heb ik met ze te doen, maar wat zijn ze sterk. Ik vond het een eer dat ik ze heb mogen bijstaan in deze heftige periode.

De Uitvaartwens
Zandwerven 23
1715 KL Spanbroek
Tel: 0615622968
Email: marion@deuitvaartwens.nl