SPANBROEK - Deze week ging mijn telefoon af en kreeg ik iemand aan de lijn die mij vroeg een overledene op te halen uit een verzorgingshuis. Ik vroeg haar of er al eerder contact met mij was geweest, maar ze gaf aan, dat zij van de zorg was en opdracht had gekregen mij te bellen. Na doorvragen bleek de overledene op leeftijd en met alleen familie op hoge leeftijd had. Een naaste vriendin was contactpersoon en ik kreeg het telefoonnummer.

Ik besloot direct contact met de vriendin op te nemen en condoleerde haar met haar verlies. Het overlijden had haar overvallen, ze was die middag nog op bezoek geweest. Ik had een mooi gesprek met aan het einde vroeg ik haar hoe ze bij mij was gekomen. Toen zei ze: Maar u bent toch van…. en noemde de naam van een grote uitvaartorganisatie. Ik gaf aan, dat dat niet het geval was, waarop mevrouw stil viel. Ik zei vervolgens, dat ik de uitvaart ook prima kon verzorgen en waarschijnlijk ook tegen een lager tarief, maar vroeg haar wat ze zelf wilde. Mevrouw gaf aan, dat ze het prima vond als ik het deed, want ze vond het een fijn contact, maar ze wilde niet zonder overleg met de familie dit beslissen. Ze vroeg of ze even mocht bellen met de familie en mij daarna terug mocht bellen. Ik gaf haar aan, dat ze de tijd moest nemen en dat ze moest kiezen wat voor haar het beste was.

Toen ze terug belde, zei ze enigszins beschaamd, dat ze toch voor de grote organisatie ging kiezen. Ze kreeg de familie niet te pakken en kon niet overleggen. Het woonhuis waar haar vriendin was overleden had bovendien de druk opgevoerd. Ze bleken alleen maar met de grote maatschappij te werken en haar overleden vriendin moest zo snel mogelijk worden opgehaald. Ze excuseerde zich een aantal maal voor wat er was gebeurd. Ik gaf aan, dat dat geen probleem was en dat het kon gebeuren. Ze eindigde het gesprek met de woorden: sorry, ik heb geen keuze.

Het is met name de laatste zin die mij bezig houdt. Het mag nooit zo zijn, dat er een keuze voor een uitvaartorganisatie wordt opgelegd door wie dan ook. Deze mevrouw is hierdoor overrompeld doordat het overlijden plotseling was. Maar er is wel degelijk vrije keuze, maar niet iedereen is opgewassen tegen de druk van grote organisaties. Mijn wens voor alle nabestaanden: pak de regie en maak zelf de keuze! Een afscheid kun je maar één keer doen!

De Uitvaartwens
Zandwerven 23, 1715 KL Spanbroek
06-15622968
marion@deuitvaartwens.nl