SPANBROEK - Praten over uw uitvaart, dat is voor velen een ver van mijn bed show. Niemand praat graag over het onvermijdelijke, er is bijna een soort taboe om het hierover te hebben, want dan lijkt het ineens angstig dichtbij te komen. Het is mijn werk om erover te praten, maar ik maak het vaak mee, dat ik bij families binnen stap als het overlijden van een dierbare is gebeurd en dat HET gesprek nooit heeft plaatsgevonden. Op dat moment begint het nadenken met elkaar wat de wens geweest zou zijn van diegene die er niet meer is.

Nadenken over de dood, is zo gek nog niet. Maar hoe begint u het gesprek aan met uw ouders als zij nog gezond zijn? U wilt ook niet de indruk geven, dat u al bezig bent met hun laatste afscheid. Ze zijn er immers nog! En er zijn wel leukere dingen om over te praten toch? En dat kan ik mij helemaal voorstellen. Ik praat vaak en makkelijk over de dood en dat doe ik gelukkig ook met gezonde mensen. De wensen rond uw laatste afscheid vastleggen, geeft rust. Uw naasten weten waar ze aan toe zijn. En dit kan tot in detail of dit kunnen de basiskeuzes zijn, zoals begraven of cremeren, wel of niet opbaren en waar dan en wat de voorkeur voor (eventuele) muziek is. Als de wensen vooraf al (gedeeltelijk) duidelijk zijn, geeft dat meer rust bij het organiseren van de uitvaart. Er is dan meer tijd en ruimte voor het rouwen, wennen aan het idee dat degene er niet meer is. U kunt zich beter voorbereiden op dat laatste afscheidsmoment.

Maar soms is het gesprek gewoon te lastig. Maar daarvoor heb ik ook een oplossing. Een persoonlijk wensenboekje, waarin alle wensen rond de uitvaart in vastgelegd kunnen worden. Een leidraad en hulpmiddel bij alle mogelijke keuzes die voorbij kunnen komen bij het regelen van het laatste afscheid. Het helpt soms om zo het gesprek op gang te krijgen, maar het kan ook gewoon worden ingevuld en bij de papieren worden gelegd. Niets moet, alles kan. En zijn er dan toch nog vragen, dan kan ik hier desgewenst bij helpen of adviseren.

Het boekje “Mijn (persoonlijke) Uitvaartwensen” is gratis verkrijgbaar voor iedereen die dit wenst. Stuur mij een e-mail via info@deuitvaartwens.nl , vraag het aan via de site of neem contact met mij op via 06-15622969. Ik stuur het u graag toe.

De Uitvaartwens
Zandwerven 23
1715 KL Spanbroek
06-15622968
marion@deuitvaartwens.nl