In mijn werk informeer ik de nabestaanden altijd volledig over de keuzes die zij hebben. Ik vind het belangrijk dat zij weten wat er allemaal mogelijk is en dat zij zelf beslissen.


Voor het verzorgen van de overledene en de opbaring werk ik samen met zorgvuldig gekozen partijen, die oog hebben voor het belangrijke werk wat zij doen, de tijd nemen en vanzelfsprekend veilig werken. Dat laatste is voor alle partijen belangrijk, voor de nabestaanden en ook voor mijn collega’s.

Ik heb al eerder een column geschreven over de mogelijkheid van het balsemen (thanatopraxie) van een overledene, hoe dit werkt en wat de voordelen zijn. Ook hier informeer ik elke familie over die ik begeleid en steeds vaker kiezen de nabestaanden hiervoor. En nog nooit heb ik meegemaakt dat ze achteraf aangeven de verkeerde keuze te hebben gemaakt,

ze zijn dankbaar dat ze de keuze hebben gemaakt. De opbaring van hun dierbare was zo rustig, warm en mooi.

Afgelopen week vertelde het team dat deze behandelingen altijd voor mij verzorgd, dat er binnen de uitvaartwereld commotie is ontstaan over deze behandelmethode en dat dit door de grote organisatie Dela als onveilig is bestempeld. Een aantal dagen later haalde dit ook de media en verscheen er een artikel in De Telegraaf. Ook Yarden en Monuta besloten het initiatief van Dela te volgen.

Feitelijk zeggen ze hiermee, dat de methode die al jaren wereldwijd in grote getale wordt toegepast onveilig zou zijn. En dat is toch merkwaardig te noemen. Zij hebben intern een besluit genomen, maar dit zegt niets over de veiligheid van thanatopraxie.

De partij waarmee ik samenwerk treft altijd de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen en voldoet hiermee aan de veiligheidsvoorwaarden die zijn gesteld. Hierdoor steek ik mijn hand ervoor in het vuur dat deze procedure veilig wordt uitgevoerd.

Maar ondertussen wordt dit verhaal wel in de media breed uitgelicht. Dat een bedrijf ervoor kiest dit niet meer te doen, is hun eigen keuze. Maar nooit mag hiermee de keuzevrijheid van nabestaanden in het geding komen. Families die ik onlangs heb begeleid, schrikken als zij dit lezen. Het levert onnodig onrust op.

Ik word hier verdrietig van, en vooral boos! Grote bedrijven die maar alles naar hun hand willen zetten en met hun harde geschreeuw aandacht vragen. Hiermee veroorzaken zij onrust bij iets wat al zo verdrietig en gevoelig ligt. Ik blijf volledig achter deze vorm van opbaring staan en hoop nog heel veel families hiermee een mooie opbaring te geven. En dat is volledig veilig, daar sta ik voor!

https://deuitvaartwens.nl/