HEERHUGOWAARD - Kunsteducatie is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Niet alle kinderen komen thuis in aanraking met de talloze uitingen van kunst en cultuur. Het is dan ook de taak van scholen om ervoor te zorgen dat hun kunstonderwijs divers is. Dit valt nog lang niet altijd mee! Want als leerkracht ben je natuurlijk ook beperkt in de kunstvormen die je zelf beheerst. Bij Grote Broer organiseren we al achttien jaar workshops op de basisschool. Elke keer opnieuw zien wij de waarde van creatieve workshops met kinderen, waarin zij iets heel nieuws leren. Als zij bijvoorbeeld als echte singer-songwriters het podium pakken of het thema duurzaamheid verkennen door kunst te maken van restafval. En hoe cool is het als het circus op school komt?


Alles is mogelijk

De kinderen van nu zijn niet hetzelfde als de kinderen van een paar jaar geleden. De wereld om ons heen verandert voortdurend. Dit betekent dat de wereld waarin kinderen opgroeien ook continu in beweging is. Wij zien het als onze missie om ervoor te zorgen dat ons cursusaanbod steeds aansluit bij wat kinderen bezighoudt. Hiervoor hebben wij bepaalde 'klassiekers' in assortiment (zoals dans, theater, muziek en circus op school) maar experimenteren wij ook altijd met nieuwe kunstvormen. Hiervoor moet je denken aan Virtual Reality, Augmented Realiteit, een kunstwerk maken met stroomcircuits of het maken van Wiggle Bots. En ook binnen de gangbare kunstvormen zoeken we steeds naar een variant die kinderen van nu aanspreekt. Zo gaan we bij muziek aan de slag met rap en leren we kinderen bij dans dat al die coole breakdance moves helemaal niet zo moeilijk zijn als ze eruit zien.

Groepsbinding


Wij vinden het belangrijk dat in een creatieve workshop met kinderen echt íeder kind tot zijn of haar recht komt. Daarom besteden we niet alleen aandacht aan het enthousiasmerend aanleren van een bepaalde kunstvorm, maar ook aan het neerzetten van een veilige leeromgeving. Wij werken dan ook alleen met kunstprofessionals die een stevige leservaring op zak hebben. Uiteindelijk staat in de meeste workshops die wij organiseren namelijk het maakproces met de groep centraal. Als het circus op school komt, studeren leerlingen met elkaar acrobatische kunsten in. Een Virtual Reality-film neem je met al je klasgenoten op en theatersport is alleen leuk als iedereen zich vrij voelt om te experimenteren. Daarom besteden wij veel aandacht aan groepsbinding, iets waar de kinderen na de workshop nog lang plezier van zullen hebben.

Regionaal aanbod

Wij organiseren door heel Nederland workshops op de basisschool en zijn ook regelmatig in de regio Heerhugowaard te vinden voor creatieve workshops met kinderen. In Heerhugowaard werkten wij onder meer samen met de de Sint Josephschool. Wij komen gewoon naar jouw school in jouw wijk, maar werken samen met een netwerk van kunst- en educatieprofessionals door het hele land. Wij vinden het namelijk belangrijk om altijd de perfecte begeleider mee te nemen voor precies die ene workshop op de basisschool. Want uiteindelijk is elke school, iedere workshop en ieder kind anders. Voor ons is maatwerk dan ook niet meer dan normaal.