HEERHUGOWAARD - Huishoudens met een laag inkomen (120 procent van het sociaal minimum) krijgen in 2018 een nieuwe, digitale Huygenpas.

Die vervangt het huidige bonnenboekje. Met de nieuwe pas valt er meer te kiezen. Zo kunnen pashouders dit jaar voor het eerst ook een bijdrage krijgen in de kosten van huiswerkbegeleiding. Uitgangspunt blijft: de pas moet ook mensen met een laag inkomen de mogelijkheid geven mee te doen aan allerlei sociale en culturele activiteiten en kunnen sporten. Daarnaast is er, via andere budgetten, vanaf 2018 meer geld beschikbaar voor mensen met een laag inkomen.

Voor wie is de Huygenpas?

De Huygenpas is bedoeld voor een aantal groepen, die ieder een eigen jaarlijks budget krijgen. Kinderen van 4 tot 12 jaar hebben een budget van 150 euro, kinderen van 12 tot 18 jaar 300 euro, mensen van 18 jaar tot pensioengerechtigde leeftijd 85 euro en pensioengerechtigden 170 euro. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld (een deel) van de contributie van een sportvereniging betalen, sportkleding kopen en meedoen aan een schoolreisje.

Daarnaast zijn er allerlei andere budgetten/bijzondere bijstand waar mensen met een laag inkomen voor in aanmerking kunnen komen, bijvoorbeeld voor het volgen van muziekles bij Cool, het aanschaffen van een laptop of een bijdrage aan de kosten van opvang in een peuterspeelzaal, zodat ouders kunnen werken. Senioren kunnen van hun budget bijvoorbeeld meedoen aan beweeglessen.

Kijk op www.haltewerk.nl voor meer informatie.