HEERHUGOWAARD - Wil je je droombaan binnenslepen? Dan heb je als werkzoekende de mogelijkheid om op meerdere vacatures tegelijk te reageren. Die strategie heeft zowel voor- als nadelen en het is goed om van tevoren te bepalen of het iets voor je is of niet. Benieuwd naar de voor- en nadelen van solliciteren op meerdere vacatures tegelijk? Wij sommen het hieronder voor je op.


De voordelen van solliciteren op meerdere vacatures tegelijk
Reageren op meerdere vacatures tegelijkertijd is een strategie die veel werkzoekenden gebruiken en dat is niet zonder reden. Er zitten dan ook meerdere voordelen aan verbonden om dit te doen. Denk daarbij aan in ieder geval de volgende voordelen.

De kans op succes vergroten
Eén van de grootste voordelen van solliciteren op diverse vacatures tegelijkertijd, is dat je de kans op succes vergroot. Hoe meer sollicitaties je de deur uitstuurt, hoe groter de kans dat je door een werkgever uitgenodigd wordt op een gesprek. Als je alleen op vacatures reageert die je leuk vindt, is de kans groter dat je een baan vindt die aansluit bij je wensen. Bovendien is het vaak zo dat je sneller wat hoort. Er is lang een werkgever die snel reageert op je sollicitatie. Kies je ervoor om maar op één vacature te solliciteren, dan is het mogelijk dat het een tijdje duurt voordat je iets hoort.

Je kunt kiezen
Word je door verschillende werkgevers uitgenodigd op sollicitatiegesprek? Als je meerdere aanbiedingen krijgt, heeft dat als voordeel dat je meer keuze hebt. Je bent niet afhankelijk van maar één werkgever, maar hebt de kans om te kiezen voor een baan waar je echt voor de volle 100% achterstaat. Als je meerdere gesprekken gevoerd hebt en aanbiedingen ontvangen hebt, kun je die met elkaar vergelijken en op basis daarvan een keuze maken.

Nog volop aan het zoeken naar leuke openstaande functies? Check vacatures in Noord-Holland als je woonachtig bent in deze provincie en daar ook graag aan de slag wilt.

De nadelen van solliciteren op meerdere vacatures tegelijk
De strategie om het niet bij één sollicitatie te laten, heeft ook nadelen. Nu je meer weet over wat de voordelen zijn, is het ook goed om de nadelen te kennen. Zo weet je beter wat je te wachten staat als je ervoor kiest om deze strategie te gebruiken.

Het is tijdrovend
Een groot nadeel van solliciteren op verscheidene vacatures, is dat het tijdrovend is. Je kunt namelijk niet in de wilde weg iedere keer dezelfde sollicitatie versturen, want dan maak je geen goede indruk. Wil je echt kans maken op die baan, dan is het belangrijk om je sollicitatie aan te passen aan de vaardigheden en vereisten die gevraagd worden. Het is dus een aanrader om dat iedere keer opnieuw aan te passen, in zowel je cv als in je motivatiebrief. Dat kost al met al best wat tijd en moeite.

Minder controle over de situatie
Stuur je de ene na de andere sollicitatie op, dan heeft het ook als nadeel dat het ervoor zorgt dat je minder controle over de situatie hebt. Je weet misschien niet goed meer waar je allemaal op hebt gesolliciteerd, zeker als je al een tijdje niets vernomen hebt. Het kan lastig zijn om je aandacht te blijven verdelen over alle vacatures waar je op gesolliciteerd hebt.

Je bent nu op de hoogte van de grootste voor- en nadelen van reageren op verschillende vacatures op hetzelfde moment. Weeg deze tegen elkaar af voor jezelf en bepaal op basis daarvan of de strategie bij je past of niet. Of je deze strategie nu inzet of op één vacature per keer reageert, het gaat je vast lukken om werk te vinden dat bij je past.

Lijkt het je een uitdaging om op een grote luchthaven te werken? Overweeg dan eens om vacatures op Schiphol te bekijken. Filter bij het zoeken naar werk altijd op je vakgebied, zodat je alleen banen tegenkomt die aansluiten bij wat je kan en wil.