In het dagelijks leven horen we vaak uitspraken zoals: "Je moet het verleden laten rusten" of "Vergeet het verleden, kijk naar het heden en de toekomst". Misschien heb je deze woorden zelf weleens tegen iemand anders gezegd. Het zijn goedbedoelde adviezen, maar ze helpen je niet verder. Hieronder leg ik uit waarom.


Westerse visie op tijd
In onze westerse maatschappij zien we de toekomst als een onbeschreven blad dat voor ons ligt, klaar om ingekleurd en gevormd te worden. Het verleden ligt achter ons en is een vaststaand gegeven. In het beste geval nemen we de mooie momenten mee als zoete herinneringen. De vervelende zaken vergeten we liever. Of zoals menig therapeut of coach te horen krijgt: "Ik heb nou wel genoeg over mijn jeugd gepraat".

Het verleden staat voor ons
In de oosterse filosofie wordt er anders naar tijd gekeken. Hier wordt het verleden gezien als iets dat voor ons ligt. Het verleden is zichtbaar en staat centraal in ons bewustzijn. We staan met onze rug naar de toekomst, leunend tegen wat nog moet komen.

Het verleden drijft ons voort
Wanneer we naar het verleden kijken, zien we alles wat er is gebeurd. Al het mooie en het moeilijke. Deze gebeurtenissen vormen onze huidige beleving. Oude pijn en patronen uit het verleden bepalen ons gedrag in het nu en beïnvloeden daarmee de keuzes die we maken. Hierdoor kleurt het verleden ook onze toekomst.
Het verleden drijft ons voort.
Als we het verleden via het heden de toekomst laten beïnvloeden, zullen we vaak in dezelfde patronen blijven hangen.
Bijvoorbeeld: Je voelt je niet goed en grijpt naar (vul zelf maar in).
Of je bent jezelf heel de tijd aan het bewijzen voor (vul zelf maar in).
Of je blijft hangen in emoties als verdriet, boosheid of angst.
Op deze manier is het verleden een samengestelde invloed van oude pijn en patronen op het heden en dus je toekomst.

Onbevangen kiezen
Het is belangrijk om bewust te kiezen waar je je mee wilt verbinden. Deze keuzes maak je in het hier en nu, maar je kunt ze niet los zien van het verleden en de toekomst. Om weloverwogen keuzes te maken, is het goed om zicht te hebben op je verleden. Op wat je daarin wilt koesteren en wat je nog vasthoudt. Om vrij en onbevangen te kunnen kiezen, is het wijs je verleden aan te kijken. Alleen dan kun je loskomen van oude patronen. Door het verleden onder ogen te zien, kun je in het heden keuzes maken die leiden tot een aangename toekomst met relaties, werk en activiteiten die bij je passen. Ik noem dat keuzes met je hoofd, hart en bekken in balans. Zulke keuzes die dicht bij jezelf liggen kleuren je leven met ontspanning, tevredenheid en plezier.

Aangenaam verleden en zonnige toekomst
In mijn praktijk pas ik deze oosterse visie toe, zonder ellenlange praatsessies over wat er gebeurd is. In je binnenwereld help ik je te kijken naar de draden van het verleden. Je leert ze los te maken en op afstand te zetten. Er ontstaat rust en ruimte in het heden om veilige keuzes om te buigen naar vrije keuzes. Keuzes die een aangenaam verleden en een zonnige toekomst creëren. Je groeit als mens.

Ik wens je een fijn gisteren (en ook vandaag en morgen),

Loet

Verandering in aanbod

Begin juli gaat de nieuwe website live. Dat moment heb ik aangegrepen om mijn aanbod te vernieuwen. Heb je interesse in een van mijn diensten, maak dan nu een afspraak voor een gratis kennismaking of stuur me een mail met je vraag.