HEERHUGOWAARD -Wie ook zijn vakantie graag op een duurzame manier wil vieren, is doorgaans minder geld kwijt. Op de meeste fronten althans, omdat treinreizen helaas (nog) pittig zijn qua prijs. Maar die twee dingen worden tegen elkaar weggestreept, helemaal als je op meer details let. Hoe maak je met respect voor Moeder Aarde toch een onvergetelijke, zeer betaalbare reis?

Kamperen: de duurzaamste manier van overnachten


Je mijdt hotels en ook B&B's die bijkans even duur zijn. Zeker bij hotels wordt vaak weinig aan het milieu gedacht. Met name het gemiddelde ontbijtbuffet is een bron van afval, en niet alleen eten dat nodeloos wordt weggegooid. Ook is er zelden een limiet op het waterverbruik. En wat is er lekkerder dan overnachten in de natuur? Met een camping-app vind je overal in Europa een plek die ideaal is om je tent op te zetten. Ben je met z'n tweeën op reis, dan zoek je een deugdelijke tent voor 2 personen. Ga ook slim om met stroom en koop een powerbank op zonne-energie om je telefoon op te laden.

Pak de trein, dan wordt het straks goedkoper

De duurzaamste vervoersvorm is zoals gezegd nog behoorlijk aan de prijs, maar straks hopelijk niet meer. Er zijn veel politici zich inspannen om de prijzen van treinreizen omlaag te brengen. Als we vaker de trein pakken voor een internationale reis, wordt het sowieso eerder goedkoper. Daarbij komt het comfort: wifi-aansluiting, meer beenruimte, niks missen van het voorbijtrekkende landschap en altijd je bagage bij de hand.

Duik natuurgebieden in voor het ontspannende én leerzame aspect

Wie meer over de natuur weet, gaat daar doorgaans bewuster mee om. Een bezoek aan een natuurgebied om meer te weten te komen over het nut van welke plant-, boom-, bloem- of diersoort dan ook, is een net zo ontspannende als leerzame dagbesteding.

Meer geld (en ergernis) uitsparen: zoek afgelegen terrasjes, liever in een dorp dan een stad

Op de plaats van bestemming wil je wellicht enkele hoogtepunten meepikken. Een probleem: dat willen lokale horeca-ondernemers ook, maar dan voor hun omzet. Rondom pakweg de Spaanse Trappen of de Sagrada Familia is een drankje tegen de tien euro, terwijl het een paar straten verderop veel goedkoper is. En minder druk. Wie meer van kleine steden houdt, is helemaal beter af op dit gebied.

Proef lokale specialiteiten (en mijd de bekende ketens)

Over horeca gesproken, het is nóg beter om in kleine plaatsen bij een familiebedrijf aan te schuiven voor lunch of diner. Deze serveren meestal seizoen producten, koken sowieso met meer liefde en maken geen gebruik van vervuilende groothandels. Fijne bijkomstigheid: je betaalt er minder. Sowieso mijd je de bekende (fastfood)ketens, deze zijn een ramp voor de planeet.