HEERHUGOWAARD - Steeds meer mensen kiezen ervoor om een elektrische fiets te kopen. Logisch, want het biedt veel voordelen: je fietst gemakkelijker en sneller. Bovendien is het beter voor het milieu ten opzichte van de auto. Ben je van plan om een elektrische fiets te kopen? Lees dan snel verder, want in dit artikel wordt verteld wat je dan niet mag vergeten.

Kies de juiste accu

De accu is een belangrijk onderdeel van de elektrische fiets. Hiermee bepaal je hoe ver je kunt fietsen voordat de accu leeg is. Het is belangrijk om te kijken naar de capaciteit van de accu. Hoe hoger de capaciteit, hoe verder je kunt fietsen. Daarnaast zijn er ook nog verschillende soorten accu’s. Informeer bij de fietsenwinkel welke accu het beste past bij jouw wensen.

Test verschillende modellen

Een elektrische fiets is een flinke investering, daarom is het belangrijk om verschillende modellen te testen voordat je de fiets aanschaft. Ga langs bij verschillende fietsenwinkels en probeer de fietsen uit. Op deze manier kan je ervaren welke fiets het beste bij jou past. Let hierbij op de zitpositie, het gewicht van de fiets en de rijeigenschappen.

Regelmatig onderhoud

Net als een gewone fiets, is het bij een elektrische fiets ook van belang om regelmatig onderhoud te plegen. Zo ontstaan er minder snel problemen en kan je langer genieten van de fiets. Maak de fiets regelmatig schoon en laat deze af en toe eens nakijken bij een fietsenmaker.

Kies de juiste motor

Een belangrijk onderdeel van de elektrische fiets is de motor. Er zijn verschillende soorten motoren zoals de voorwielmotor, de middenmotor en de achterwielmotor. Elke motor heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is de voorwielmotor goedkoper, maar minder krachtig dan de midden- en achterwielmotor. De middenmotor is daarentegen weer duurder, maar heeft meer vermogen en zorgt voor een natuurlijke rijbeleving. Kies de motor die het beste past bij jouw fietsgedrag en wensen.

Verzekering afsluiten

Een elektrische fiets is een waardevol bezit en daarom is het verstandig om een elektrische fiets verzekering af te sluiten. Met een dergelijke verzekering ben je verzekerd tegen diefstal, schade of krijg je zelfs pechhulp. Wat je verzekert, hangt af van het pakket en van de verzekeraar. Je kan bijvoorbeeld een fietsverzekering afsluiten bij InShared. Zo hoef je geen zorgen te maken over de onverwachte kosten die komen door diefstal of schade.

Vergeet de accessoires niet

Een elektrische fiets kan wat extra accessoires krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een stevig slot en extra verlichting. Dit is vooral handig in het donker. Ook fietstassen of een mandje kunnen niet missen op jouw fiets. Zo kan je meer spullen vervoeren met de fiets. Een extra oplader en een reserveaccu kunnen je helpen om langere fietstochtjes te maken.