In het EK 2024 kende België een bewogen toernooi dat eindigde in de achtste finales na een verlies tegen Frankrijk. België begon het toernooi in Groep E, samen met Roemenië, Slowakije en Oekraïne. Ondanks gemengde resultaten wist België toch de knock-outfase te bereiken. Voetbalnieuws.be zette het EK uiteen.

Groepsfase Strijd

België begon hun campagne met een teleurstellende 1-0 nederlaag tegen Slowakije, wat de druk op het team verhoogde. Het team herpakte zich echter en behaalde een 2-0 overwinning op Roemenië, waarbij Kevin De Bruyne en Youri Tielemans de doelpunten maakten. In hun laatste groepswedstrijd tegen Oekraïne kwam België niet verder dan een 0-0 gelijkspel, wat voldoende was om door te gaan naar de volgende ronde dankzij een beter doelsaldo in vergelijking met Oekraïne​.

Achtste Finale: België vs. Frankrijk

In de achtste finale trof België Frankrijk, een team dat bekend staat om zijn sterspelers en sterke prestaties in internationale toernooien. De wedstrijd vond plaats in Düsseldorf en was een spannende ontmoeting. Beide teams hadden moeite om kansen te creëren, maar het was Kylian Mbappé die het beslissende doelpunt maakte voor Frankrijk, wat resulteerde in een 1-0 nederlaag voor België​.

Teleurstelling en Kritiek

Na de uitschakeling was er veel kritiek op het Belgische team. De fans lieten hun onvrede blijken door het team uit te fluiten na de wedstrijd. De verwachtingen waren hooggespannen gezien de aanwezigheid van wereldklasse spelers zoals Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne, maar het team slaagde er niet in om deze verwachtingen waar te maken​.

Toekomstperspectief

Hoewel de uitschakeling een teleurstelling was, benadrukte bondscoach Domenico Tedesco dat het team zal blijven strijden en leren van deze ervaring. “We zijn hier om deel uit te maken van de beste teams. We moeten deze ervaringen gebruiken om sterker terug te komen,” aldus Tedesco​

België zal moeten evalueren wat er mis ging in het EK 2024 en zich richten op toekomstige toernooien om hun potentieel volledig te benutten. De uitschakeling door Frankrijk markeert een belangrijk leerpunt voor het team en hun aanhangers.

Het EK 2024 was voor België een toernooi met hoogte- en dieptepunten. Hoewel ze de groepsfase overleefden, bleek Frankrijk in de achtste finales een brug te ver. De teleurstelling is groot, maar het biedt ook een kans voor reflectie en verbetering in de aanloop naar toekomstige competities​