HEERHUGOWAARD - Nederland moet langzaam van het gas af. Zoals het nu lijkt mag de CV-ketel vanaf 2021 alleen nog vervangen worden door een duurzaam alternatief. En uiterlijk in 2030 moet de gaskraan in Groningen helemaal dicht. De energiebelasting op gas gaat daarom flink omhoog, terwijl de belasting op stroom juist afneemt. Maar wat betekent dit voor mij? Welke alternatieven voor de CV-ketel zijn er, en wat past bij mijn woning en budget? In deze blog vind je meer informatie over duurzame energie in Heerhugowaard.

Welke duurzame alternatieven zijn er voor de CV-ketel?
Er zijn verschillende duurzame alternatieven voor de gasgestookte ketel. Hieronder noemen we de meest populaire opties. Let op: de genoemde bedragen zijn indicaties en zijn gebaseerd een gemiddelde woning.

Warmtepomp

Het meest populaire alternatief is de warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en zet dit om naar warmte voor de verwarming en tapwater. Het hoogste rendement haalt u met een warmtepomp met een bodembron. Het prijskaartje ligt al gauw tussen de €15.000 en €20.000. Een stuk betaalbaarder is de hybride warmtepomp. Dit is een stuk goedkoper (rond de €5.000), is gemakkelijk te plaatsen, en werkt samen met de huidige CV-ketel. Subsidies voor warmtepompen liggen tussen de €1.000 en €2.000.

Zonneboiler

Een zonneboiler zet zonlicht om naar bruikbare energie voor het opwarmen van tapwater. Een CV-ketel of (hybride) warmtepomp blijft nodig voor het aansturen van de verwarming. Een zonneboiler voor een huishouden met 4 personen kost zo’n €3.000. De subsidie ligt rond de €1.000.

Biomassaketel
Een biomassaketel of pelletkachel verbrandt geen gas maar biomassa zoals pellets of houtsnippers. Volledig milieuvriendelijk is het helaas niet omdat het veel fijnstof uitstoot. Een biomassaketel kost ongeveer €8.000. De subsidie ligt rond de €2.500.

Warmtenet
Een warmtenet is een ondergronds leidingnetwerk waardoor warm water stroomt. Dat warme water is afkomstig van een warmtebron in de buurt. Bijvoorbeeld restwarmte van lokale industrie. Met stadsverwarming heb je geen CV-ketel nodig. Nadeel is dat je niet kunt kiezen voor een leverancier waardoor het vaak relatief duur is. De wijken Zuidwijk en Huijgenhoek zijn aangesloten op het warmtenet van HVC.

Duurzaamheidsinitiatieven in Heerhugowaard
Ook in Heerhugowaard zijn er verschillende lokale duurzame energie-initiatieven. Hieronder vind je een aantal interessante projecten:

  • Het HVC warmtenet in Zuidwijk en Huijgenhoek
  • Nul-Op-De-Meterwoningen Schrijverswijk
  • De wijk Stad van de Zon is volledig energieneutraal dankzij zonnepanelen en windmolens
  • De Vaandel is een nieuw duurzaam bedrijventerrein in Heerhugowaard
  • Weet jij nog meer initatieven in de regio? Laat het gerust weten!

Stappenplan naar een energieneutrale woning

Wat kan ik het beste doen om mijn huis te verduurzamen? Hieronder vind je in het kort 4 stappen waarmee je kunt starten:|

  1. Isoleren: De basis van een duurzame woning is goede isolatie. Zo voorkom je dat de warmte naar buiten ontsnapt.
  2. Ventilatie: bij goede isolatie hoort goede ventilatie. Zo zorg je voor genoeg frisse lucht en een gezond binnenklimaat
  3. Het meeste gas verstook je voor het verwarmen van de woning. Zoek een duurzaam alternatief voor jouw CV-ketel. Bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler
  4. Zonnepanelen: Huishoudelijke apparaten in huis, maar ook een warmtepomp gebruiken veel (groene) stroom. Dit kan je zelf grotendeels opwekken met zonnepanelen op je dak.

Bron 1 vindt u hier
Bron 2 vindt u hier
Bron 3 vindt u hier