HEERHUGOWAARD - Als u in de winter fietst, weet u dat het moeilijk kan zijn om warm te blijven. In de koude en winderige maanden van het jaar krijg je het gemakkelijk koud. Maar met wat voorbereiding en planning kunt u net zo van uw ritten genieten als tijdens de warmere seizoenen. Hier zijn enkele tips om deze winter comfortabel en veilig op uw motor te zitten:


Niet te snel!

Om te voorkomen dat u valt, moet u uw snelheid verminderen. Vooral in de bochten kan het echt superglad zijn met nattigheid, bladeren en vorst, vooral met fietsbanden. Let ook op het weer, want dat kan snel veranderen.

Kledij, duh.

Je wilt je goed kleden voor de temperatuur. Dat is niet alleen "zo dik en warm mogelijk" maar vooral in laagjes zodat je wat kunt uittrekken als je op temperatuur bent of als je toch iets te veel aan hebt. Denk aan een onderhemd en een goede wintertrui of winddicht jack daaroverheen, plus regelmatige stops op warme plekken zoals cafés en restaurants waar je wat water in je nek (en je benen) kunt krijgen.

Idealiter heb je tijdens de rit genoeg warmte in je lichaam, zodat het niet uitmaakt wat voor kleding je draagt tijdens het rijden - wat betekent dat dit tegen het einde van je tocht niet meer uitmaakt. Maar als het niet goed gaat, stop dan ergens waar het warm is!

Denk aan andere vormen van entertainment

Wees niet bang om andere vormen van entertainment te doen, we weten fietsen is goed voor je maar soms zijn de omstandigheden gewoon niet goed genoeg om in te fietsen. En om dan de stoere bink uit te hangen en toch te gaan fietsen, is wat overbodig.

Denk aan dingen zoals videogames spelen of betFIRST spelen. Dingen zoals zwemmen en schaken.

Overschoenen houden je voeten warmer en droger

Overschoenen zijn een geweldige optie om warm en droog te blijven. Ze passen over uw bestaande schoenen en vormen een barrière tegen water, sneeuw, modder en andere zaken die in uw schoenen terecht kunnen komen.

Als u fietsschoenen met een goed profiel op de zolen draagt, kunnen deze goed samengaan met overschoenen. Als je echter op mountainbikes of BMX-fietsen rijdt met weinig tractie op de voeten (of als je je gewoon niet prettig voelt bij hoe glad ze aanvoelen), kies dan een paar overschoenen die volledig over je schoen gaan.

Blijf drinken

Wanneer u door de kou fietst, zult u merken dat u veel minder dorst hebt dan op een warme dag. Dat komt omdat je lichaam harder moet werken om zijn temperatuur te regelen, en dus meer water gebruikt om dat te doen. Als je op koude dagen zin hebt om meer te drinken dan normaal (of als je lichaam gewoon uitgedroogd aanvoelt), wees dan niet bang om van dit fenomeen te profiteren door gehydrateerd te blijven:

Het is logisch dat meer drinken in de eerste plaats uitdroging helpt voorkomen. Zorg er alleen voor dat je niet overdrijft - zoveel vocht kan je een opgeblazen en ongemakkelijk gevoel geven als je in de winter buiten sport!

Slot

Ik hoop dat deze tips wat licht hebben geworpen op hoe je warm kunt blijven tijdens het fietsen. Hoewel het misschien als overbodige info lijkt, zijn er veel kleine dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je het deze winter niet koud krijgt. Vergeet niet dat je lichaam is gebouwd om een breed temperatuurbereik aan te kunnen en werk ermee in plaats van ertegen!