Ook tijdens winterse omstandigheden fietsen we in Nederland nog steeds vele kilometers. Daar is niks mis mee, maar het kan af en toe wel spannend zijn. Wie heeft er in de winter niet een keer een glijpartij meegemaakt of gezien, toch? De kans op vallen is en blijft aanwezig in dit seizoen. Maar je kunt de kans wel een stuk kleiner maken met de volgende tips.


1: De fietsbanden

De banden van je fiets zijn altijd in contact met het wegdek, dat weten we allemaal. Dit is dus het belangrijkste onderdeel van je fiets wat betreft grip. Bij fietsen onder of rond het vriespunt kan zeker spannend zijn, het is daarom goed om te weten dat je bandenspanning niet verder dan 4 bar moet zijn in winterse omstandigheden. Iets zachtere fietsbanden, zorgen namelijk voor meer grip. Controleer meteen ook of er nog genoeg profiel op de buitenbanden zit. Een versleten band bied minder grip. Bij twijfel, direct laten vervangen. Er zijn eventueel ook winterbanden voor de fiets verkrijgbaar. Bekende merken zoals Schwalbe, Continental en Vredestein fietsbanden hebben dergelijke banden in het assortiment. Vraag hier eens naar bij een fietsspecialist. Zo zit je met een stuk meer vertrouwen op je fiets deze winter.

2: Zet je zadel wat lager

Zet in de winter je zadel wat lager, hierdoor kun je sneller bij de grond met je voeten om een eventuele valpartij te voorkomen. Als je niet weet hoe dit moet, of als je het gereedschap hiervoor niet hebt, vraag het dan even bij de fietsenmaker, het is namelijk zo geregeld en hij helpt je vast wel hiermee.

3: Onderhoud je fiets

Het is altijd goed om jaarlijks je fiets te laten onderhouden. Maar in de winter is het belangrijk dat je ervan uit moet kunnen gaan dat bijvoorbeeld je remmen goed werken. Een goed onderhouden fiets is nu eenmaal veiliger in de winter. Plan daarom snel een winterbeurt in bij een specialist en laat versleten onderdelen meteen vernieuwen. Zo kom je de winter wel door.