In de winter is er alle reden om extra aandacht aan je fiets te besteden. Het maakt niet uit of het om een mountainbike, racefiets of ander soort fiets gaat. De extra aandacht is nodig, omdat de weersinvloeden in de winter effect hebben op de conditie van je fiets. Denk bijvoorbeeld ook maar aan de accu van een elektrische fiets. Deze heeft het bij vrieskou zwaar te verduren. Zo is het evenmin ideaal als je fiets te maken krijgt met de gevolgen van strooizout op het fietspad. Bekijk daarom onderstaande tips om je fiets in de winter in een optimale conditie te houden. Zo blijf je optimaal fietsen in de winter en doorstaat je fiets de kou, regen en andere omstandigheden.


1. Besteed extra aandacht aan de fietsketting

De fietsketting staat in de winter bloot aan verschillende weersomstandigheden, zoals vorst, ijzel of regen, maar ook strooizout is een omstandigheid om rekening mee te houden. Daarom is het verstandig om je fietsketting te onderhouden. De onderhoudsproducten voor het onderhouden van je ketting, maar ook voor schijfremmen, zijn verkrijgbaar bij BIKE24. Overigens vind je hier ook alles wat je verder nodig hebt om je fiets in een topconditie te houden, van onderdelen tot fietsgereedschap.

2. Reinig je fiets grondig

Heb je over fietspaden of wegen gereden, waar met strooizout is gestrooid? In dat geval is het aan te raden om je fiets even grondig te reinigen. Dit kan onder meer met een speciale fietsreiniger. Het is natuurlijk ideaal dat je veilig fietst over bestrooide wegen, maar voor je fiets zelf is het minder prettig. Het strooizout heeft de neiging om in het materiaal van je frame en wielen te trekken en kans zelfs voor roest of andere lelijke plekken zorgen. Een snelle manier om je fiets te reinigen, is door het frame en de onderdelen af te spoelen en daarna met een droge doek af te nemen. Gebruik bijvoorbeeld een fietsreinigingsmiddel of een sopje met warm water. Hierdoor spoel je het strooizout eraf en krijgt het geen kans om in te trekken. Besteed extra aandacht aan de onderzijde en aan de wielen, want daar komt het meeste strooizout op te zitten,

3. Accu bewaren op kamertemperatuur

Heb je een elektrische fiets? Het is in de winter aan te raden om de accu van een elektrische fiets niet in een schuur te bewaren, waar het mogelijk erg koud is. In plaats daarvan zorg je ervoor dat je de accu bewaart op kamertemperatuur. De accu raakt, als je in de winter op je elektrische fiets zit, al sneller leeg, maar de kou zorgt er ook voor dat de accu minder lang meegaat. Daarom is het aan te raden de accu binnen op kamertemperatuur te bewaren. Gebruik je de elektrische fiets in de winter minder vaak of helemaal niet? Laad dan wel de batterij af en toe op, want de accu ontlaadt zichzelf namelijk als je deze lange tijd niet gebruikt. Het is voldoende om iedere maand even te kijken wat het energieniveau is en als dit te laag is, de batterij weer op te laden.

4. Laat de fiets niet buiten staan

Het is uiteraard aan te raden om je fiets in de winter niet onnodig buiten te laten staan. Doe je dat wel dan stel je de fiets bloot aan allerlei weersomstandigheden, die invloed hebben op de conditie van je fiets. Het is daarom belangrijk om je fiets na gebruik op te bergen en het liefst op een droge en warme plek neer te zetten. Op deze manier voorkom je problemen met je fiets. Het komt bijvoorbeeld wel eens voor dat je op hele koude dagen met vorst te maken krijgt met versnellingen of remmen die niet meer goed functioneren. Bovendien krijgt je fiets op een warme en droge plek niet met vocht te maken, zodat er geen vochtschade optreedt.