HEERHUGOWAARD - Het vlogfestival werd op zondag 18 februari feestelijk afgesloten met de finale in jongerencentrum Kompleks in Heerhugowaard. De online wedstrijd op initiatief van de gemeenteraad, leverde twaalf inhoudelijk interessante vlogs op. Van een ontmoetingsplek voor kunstenaars, tot het verbeteren van de verkeersveiligheid en een website waarop jongeren alle informatie uit Heerhugowaard kunnen vinden.

Het Vlogfestival werd eerder verlengd zodat jongeren wat langer de tijd hadden hun vlog in te sturen. 'Alle ideeën van jongeren nemen we op in de jongerenagenda, die we aanbieden aan de gemeentelijke politiek', aldus burgemeester Bert Blase. Het programma tijdens de finale afgelopen zondag bestond uit een mix van lokale muzikale optredens, een spetterende act van Lange Frans en een discussieplek met heerlijke hotdogs. Daarnaast werd er een interactieve game gespeeld, waarbij jongeren aan de hand van stellingen hun mening konden geven over voor hen relevante onderwerpen. De middag was geheel gratis toegankelijk.

Veel winnaars

Anne Tielen en Shadaiya van der Hoeven sleepten de eerste prijs in de wacht met hun vlog over fietsveiligheid in Heerhugowaard. Zij werden door de burgemeester beloond met de titel 'jongerenburgemeester' en zullen komend jaar de burgemeester bijstaan bij diverse onderwerpen die jongeren aan gaan. De gemeente gaat samen met de dames aan de slag om een concrete oplossing te implementeren voor hun idee. Naast de eerste plaats werd er ook prijzengeld gewonnen door Dilara Gayretli die een ontmoetingsplaats voor kunstenaars wil creëren en door Eline Vermeulen en Chantal van Riesen (gedeelde derde plaats) die beide een vlog maakte over het verbeteren van het uitgaansleven voor jongeren. Omdat het budget voor de oplossing van het beste idee door de gemeente zelf beschikbaar wordt gesteld en de gemeente de nummer twee in contact heeft gebracht met het Heerhugowaards Overleg Culturele Instellingen om samen te werken aan een oplossing, schoof de €1500,- voor uitvoering van het beste idee automatisch door naar de derde plaats. Samen met Eline en Chantal wordt nu gekeken hoe het budget van €1500,- kan worden ingezet om het uitgaansleven in Heerhugowaard te verbeteren. Op deze manier wordt zo veel mogelijk gehoor gegeven aan alle winnende ideeën.

Aanmoedigingsprijs

De drie vlogs met de meeste stemmen werden automatisch geselecteerd voor een eventuele finaleplaats. Daarnaast was er een professionele jury bestaande uit de burgemeester, de griffier en een professioneel content creator die nog eens drie vlogs selecteerden. Uit al deze vlogs tezamen werden de uiteindelijke winnaars gekozen. Het filmpje van Yannick Woe en Torsten Merxs over een website waarin jongeren alle regionale informatie kunnen vinden, eindigde ondanks de vele likes niet in de uiteindelijke top 3. Ondanks dat hun idee concreet was, bestaat er al een soortgelijke website in Heerhugowaard genaamd Elevent. De gemeente heeft deze deelnemers in contact gebracht met de mensen achter de website om te kijken of hun ideeën een aanvulling kunnen vormen. Yannick en Torsten ontvingen een speciaal in het leven geroepen 'aanmoedigingsprijs' voor hun inzending.

Gemeenteraadsverkiezingen

De ideeën uit de ingezonden vlogs en de ideeën die tijdens de game zijn opgehaald bij de aanwezige jongeren, worden aangeboden aan de lijsttrekkers van de politieke partijen, zodat de nieuwe coalitie die gevormd wordt na de gemeenteraadsverkiezingen hiermee aan de slag kan gaan. De gemeente Heerhugowaard is tevreden over het verloop. 'Er zijn originele en inhoudelijk sterke vlogs ingezonden met concrete oplossingen en het enthousiasme bij de aanwezige jongeren op de finale dag was groot', aldus Bert Blase. Natuurlijk had de opkomst nog hoger gekund, maar