NEDERLAND - De feestdagen komen er aan evenals de start van de winter, maar van winters weer is er voorlopig nog geen sprake. Vanaf dinsdag neemt de regenkans zelfs toe en ook de wind kan een behoorlijke rol gaan spelen komende week.Vandaag, zondag, gaat grijs van start, maar boven de Noordzee liggen opklaringen klaar, die zich vanaf de middag langzaam over ons land uitbreiden. Dan komt zeker in de westelijke helft van ons land de zon dus vaker tevoorschijn. Aan de relatief hoge temperaturen voor half december verandert maar weinig: het is de hele dag rond de 10 graden. Het enige dat verandert is de windkracht. In de middag zien we de wind aan zee toenemen naar krachtig of hard uit een zuidwestelijke richting, dat is windkracht 6 tot 7.

De voorlopig laatste overwegend droge dag wordt maandag. Alleen het noordwesten maakt tegen de avond kans op wat regen of motregen, maar verder heersen droge perioden dus. In het zuiden breekt de zon ook af en toe even door. De wind blijft zuidwestelijk en matig boven land tot (vrij) krachtig langs de kust, met daar kans op windvlagen tussen 60 en 70 km/uur.

Dinsdag regent het op veel plaatsen vrij langdurig en in sommige regio’s is dan zomaar alweer zo’n 10 millimeter neerslag mogelijk. Ook woensdag valt enige tijd regen of enkele buien en de zon heeft het meestal moeilijk. De temperatuur blijft voorlopig aan de hoge kant met ’s nachts 4 tot 7 graden en tijdens de middaguren vaak ongeveer 10 graden.

Een ander aandachtspunt wordt de wind en dan vooral rond donderdag. Die dag belooft redelijk onstuimig te worden met langs de kust een risico op zware windstoten tot circa 80 km per uur. Ook landinwaarts waait het dan stevig met kracht 5 of 6 en soms flinke windvlagen.

De winter start meestal op 21 december, maar dit jaar op vrijdag de 22e. Van winters weer is met de kerstdagen in zicht echter nog geen sprake, ook niet in het volgende weekend. Wel draait de wind voorzichtig meer richting west tot noordwest. Hierdoor stroomt langzaam wat minder zachte lucht over Nederland uit en tijdens de nachten kan een bui dan wel eens wat winterse neerslag produceren. De kans op een witte kerst is met nog geen vijf procent echter te verwaarlozen.