HEERHUGOWAARD - Wie deze zomer nog naar een vakantiepark wil, had al vroeg moeten boeken. Het is minder gemakkelijk geworden om voor deze zomer nog een boeking te doen, maar niet onmogelijk. Ondanks de inflatie loopt het storm op de Nederlandse vakantieparken. Dat komt vooral door het mooie weer van de afgelopen weken. Met name vakantiehuisjes en bungalows op de vakantieparken zijn erg populair. Het lijkt erop dat er dit jaar veel Nederlanders zijn die kiezen voor een vakantie in eigen land. Daardoor is het aantal boekingen hiervoor gestegen.

Veel meer boekingen vakantieparken

Vakantieparken in eigen land zijn dit jaar mateloos populair. Met name Nederlanders boeken een vakantiewoning, maar ook in het buitenland is Nederland een populaire bestemming. Het zijn vooral Duitsers die graag traditiegetrouw hun vakantie in Nederland door willen brengen. Wie een boeking bij een Nederlands vakantiepark wil doen, kan daar het beste vroeg bij zijn. Al rond de Kerst van 2022 bleek dat het veel drukker op de websites van vakantieparken was dan normaal. Na de jaarwisseling wilden opeens veel Nederlanders een plek op een vakantiepark huren. Door het mooie weer willen nu nog meer Nederlanders daar de vakantie doorbrengen, en last-minute hun vakantiehuisje boeken.

Het aantal boekingen is daardoor behoorlijk toegenomen. Zo zeggen de vakantieparken dat ze 18 procent meer boekingen hebben dan in 2019, het jaar voordat de coronapandemie uitbrak. Met name de weekendjes weg en langere verblijven tijdens de schoolvakanties zijn populair. Nu het schooljaar op zijn einde loopt en de zomervakantie eraan komt, zijn de plekken op de vakantieparken niet aan te slepen. De oorzaak ligt vooral in het gegeven dat de coronapandemie ten einde is gekomen. Waar de toerist eerst nog voorzichtig was, wil hij nu weer vakantie houden.

In eigen land op vakantie

Het is dit jaar populairder onder Nederlanders om in eigen land vakantie te houden. Er valt een stijging van 2 procent waar te nemen. De reden daarvoor is vooral het feit dat de vliegtickets en vakanties in het buitenland veel duurder zijn geworden. Mede om deze belangrijke reden is een huisje aan zee zeer populair, evenals een huisje in een van de vakantieparken in Noord-Holland, die overigens veelal in de buurt van de kust zijn te vinden. Dit blijkt uit cijfers van de populaire website Parkvakanties.nl.

Het is voor de Nederlandse toerist op dit moment nog steeds mogelijk om (last-minute) een vakantiehuisje aan de kust te boeken, hoewel er al veel vroeg is geboekt door andere vakantiegangers. Het loont de moeite om het actuele aanbod van vakantiehuisjes van de verschillende vakantieparken even goed te bekijken. Naast de gewilde gebieden aan de kust zijn ook Friesland, de Veluwe en Limburg erg gewild. En daarnaast kiezen steeds meer Nederlanders voor het huren van een vakantiehuisje op de Waddeneilanden. Een locatie die interessant kan zijn als je wat meer de rust zoekt. Verder valt nog op dat Nederlandse toeristen vooral verblijven in de luxere vakantiehuisjes.

Prijs niet omlaag

De vakantie in eigen land mag dit jaar blijkbaar wat kosten, want de prijzen voor een bungalow op een vakantiepark zijn zeker niet gedaald. Alles in Nederland werd duurder als gevolg van de inflatie en dus stegen de prijzen van de vakantiehuisjes ook mee. Toch zijn de prijzen iets minder hard gestegen dan de inflatie. Een vakantie doorbrengen in een vakantiehuis in Nederland is gemiddeld zo’n 3 procent duurder in vergelijking met twee jaar geleden. De verwachting is dat de prijzen nog iets zullen stijgen, maar niet extreem. Wel erkennen de vakantieparken dat de prijzen van hun vakantiehuisjes de afgelopen twee jaar al waren gestegen, maar door inflatie nog verder op zullen lopen.

Overigens heeft Parkvakanties ook onderzocht wat de grootste ergernis is onder Nederlanders die op een vakantiepark hun vakantie doorbrengen: slecht schoongemaakte huisjes. Daarnaast vinden vakantiegangers slechte bedden die niet lekker liggen en nare geuren in het huisje een grote ergernis tijdens het verblijf op een vakantiepark.