HEERHUGOWAARD - Een badkamer vraagt om wat extra aandacht qua verlichting. De wastafel, de douche en het bad hebben namelijk allemaal een specifieke verlichting nodig. Dit zijn zes tips om je badkamer te verlichten. Zo geef je deze ruimte niet alleen meer uitstraling, maar ook meer stijl.


1. Maak lagen met verschillende typen verlichting

Als je je badkamer in de kijker wil zetten, kunnen lagen van licht wonderen doen. Om een gelijkmatig verdeelde verlichting te hebben, maak je het beste een combinatie van sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting.

Sfeerverlichting kan bestaan uit inbouwspots of kroonluchters. Een goede taakverlichting bij de spiegel is belangrijk voor het scheren en make-up aanbrengen. Accentverlichting benadrukt het ontwerp van de badkamer. Grote spiegels reflecteren al deze gelaagde lichtbronnen voor het beste effect.

2. Vermijd een lamp boven de spiegel

Een lamp boven de spiegel werpt een sterk licht op je voorhoofd en maakt diepe schaduwen onder je ogen, neus en kin. Hetzelfde geldt voor inbouwverlichting in het plafond. Niet alleen is dit licht niet handig voor het scheren of het aanbrengen van make-up. Het kan je er ook minder flatteus uit laten zien. Dat is niet wat je wil als je naar je spiegelbeeld kijkt.

3. Zo zorg je voor goed licht bij de spiegel

Monteer lampen op ooghoogte aan weerszijden van de spiegel om schaduwloze verlichting te creëren. Dit geeft het beste licht voor het aanbrengen van make-up, scheren en tanden poetsen. Het beste kies je 75 tot 100 watt aan verlichting.

4. Maak gebruik van dimmers

LED lampen met dimfunctie zijn ideaal voor de afwisseling tussen het creëren van sfeer en het zorgen voor voldoende licht. Als je de lampen ’s ochtends en ’s avonds op de dimmer zet, kunnen je ogen zich in de ochtend rustig aanpassen aan een grotere hoeveelheid licht. In de avond helpt het gedimde licht om goed te kunnen slapen.

5. Gebruik kaarsen voor sfeer

Kaarsen geven een prachtige sprankeling en zetten een ontspannende, romantische toon. Zorg er wel voor dat je ze uit de buurt houdt van brandbare voorwerpen, zoals handdoeken en haar, en laat ze nooit onbeheerd achter.

6. De douche armatuur

Het kan een uitdaging zijn om de juiste gloed te creëren in de doucheruimte, maar er is maar één regel om het eenvoudig te houden: gebruik armaturen die gemaakt zijn voor natte of vochtige ruimtes. Zo dragen ze niet alleen bij aan de sfeer, maar voldoen ze ook aan de veiligheidsnormen.