NOORD HOLLAND - Tijdens Landelijke Natuurwerkdag 3 november 2018!Tijdens dé grootste groene vrijwilligersactie van Nederland kun je je op 3 november inzetten voor natuur, planten en dieren. En dat is hard nodig! Zoals in Noord-Holland voor de bijen en insecten. Iedereen is welkom op de Landelijke Natuurwerkdag, neem je vrienden en familie mee. Gezond buiten bezig zijn! Kijk op www.natuurwerkdag.nl en reserveer een plekje. Dé kans om je steentje bij te dragen aan het mooier maken van jouw groene omgeving.


Mooier en beter leefgebied voor bijen en insecten
Projectleider natuurwerkdag Peter Mol: “Landschap Noord-Holland vindt het belangrijk dat de bijen meer hulp krijgen, ze hebben het de laatste jaren zwaar. Tijdens de Natuurwerkdag kun je wilde bijen en andere insecten steunen in hun voorbestaan. Op veel van de 70 natuurrijke werklocaties kun je de beestjes concreet helpen! We merken dat natuurliefhebbers, maar ook bedrijven en politiek steeds meer belangstelling hebben voor een mooie rijke natuur.“

Uitgelichte locaties
Boomgaard Groenewoud bij Purmerend bevat echte oude rassen, veel bloemen en een gezond insectenleven. We gaan plantgaten graven voor nieuwe vruchtbomen, boomcirkels maaien, de bloemenweide inzaaien en het insectenhotel uitbreiden. Sportpark Voorland Middenmeer in Amsterdam zou je bijna wel het groenste sportpark vanNederland kunnen noemen. De wilgen worden om-en-om geknot: de oude takken bloeien in het voorjaar als eerste en bijen halen daar hun voedsel. En je kunt hier harken om ruimte te maken voor de bollen/bloemen die volgend voorjaar opkomen! Het Echobos bij Muiderberg is een bijzondere locatie waar de vrijwilligers stinsenbollen voorbijen gaan poten en bomen bij planten. Een heel mooi onbekend bos met eeuwenoude beuken en eiken en waterlopen. Op een aantal van de 70 locaties worden bijenbosjes geplant, dit zijn struiken met veel nectar en stuifmeel voor bijen. In de MijnStadstuin Amsterdam is tijdens de natuurwerkdag een TreeFest boomfestival, je kunt hier in hetvoedselbos bomen planten. Er zijn workshops, sprekers, kunst, muziek. Toegang is mogelijk met een speciaal ticket.

Opening natuurwerkdag.
Gedeputeerde Adnan Tekin van de Provincie Noord-Holland opent dit jaar de Natuurwerkdag in Noord-Holland bij het Kennemerstrand te IJmuiden. Dit natuurterrein beheren vrijwilligers en is eigendom van gemeente Velsen. Samen met de Slufter op Texel is dit Nederlands rijkste natte duinvallei. Samen ruimen ze maaisel op in de drassige delen om daarmee de grond meer te verschralen. Een overweldigende hoeveelheid orchideeën is volgend jaar dan (opnieuw) het resultaat! Het is niet toevallig dat de gedeputeerde de Natuurwerkdag opent. Met het programma Betrekken bij Groen steunt de provincie ruim 10.000 vrijwilligers in Noord-Holland. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan het onderhoud van (natuur)gebieden en de vergroting van de biodiversiteit. Ook diverse gemeenteraden zijn uitgenodigd om natuurwerkdaglocaties te bezoeken.

Speciale studentenlocatie
Op 3 november even niet naar de sportschool, maar lekker sporten in de frisse lucht? Ja! Ben je tussen de 18 en 35 jaar? Neem je vrienden mee om de natuur een handje te helpen. Speciaal bij natuurgebied Duin&Kruidberg (Nationaal Park, vlakbij Haarlem) is een studentenlocatie beschikbaar. In dit gevarieerde duingebied kun je nog ouderwets haardhout kloven, bomen zagen en hebben we jouw spierballen nodig om de Amerikaanse vogelkers uit te trekken. En je ziet ondertussen dieren om je heen. Reserveer wel even een plek. Op=op.

Steeds meer bedrijven omarmen Natuurwerkdag!
Op 5 locaties zijn dit jaar bedrijven in Noord-Holland actief. In navolging van vorig jaar is de belangstelling van bedrijven om met hun personeel mee te doen onverminderd groot. Peter Mol: “Dit is een unieke kans om samen met je collega’s je natuurlijke omgeving te versterken en samen te werken aan biodiversiteit. En bovendien: Buiten zijn is heerlijk en gezond. Een goed idee voor veel bedrijven om in hun voetsporen te stappen?” De Provincie Noord-Holland gaat met 50 mensen werken bij het Kennemerstrand in IJmuiden. Uber gaat met 60 personeelsleden naar de Hoeckelingsdam en met aantal naar de Ruige Hof. Het bedrijf Booking.com gaat met nog eens 50 deelnemers naar een nader in te vullen locatie. Bij Fort Zuidwijkermeer gaat het IVN met 30 personeelsleden aan de slag om wilgen te knotten.Kies een locatie bij jou in de buurt en reserveer snel een deelnameplek via www.natuurwerkdag.nl