HEERHUGOWAARD - Wat is het juiste moment om Bitcoins aan te schaffen? Veel nieuwe handelaren en beleggers vragen dit zich af. Het kopen van een Bitcoin zelf (op een bepaald moment) is veel minder belangrijk dan het feit dat je Bitcoins koopt. Denk je aan je financiële toekomst, dan zou je je moeten verdiepen in Bitcoin en een gedeelte van je vermogen in euro's moeten beleggen in deze digitale munt. Je kunt beleggen op basis van beleid en kennis, door een DCA-strategie te volgen, en via een eventuele handelsrobot. Meer informatie over deze onderwerpen hebben we in dit artikel uiteengezet.

Wanneer je het beste Bitcoins aanschaft tijdens financiële achteruitgang

Er is overal repressie en financiële achteruitgang gaande. Het huidige fiat geldsysteem dat gebaseerd is op stijgende schulden is niet meer houdbaar. Fiat geld heeft het probleem dat het steeds minder waard wordt en minder koopkracht heeft. De overgang naar een wereldwijd toegankelijk, gelijkwaardig en gedistribueerd geldsysteem is noodzakelijk om de ongecontroleerde ineenstorting van het fiat geldsysteem te voorkomen. Er is op dit moment een monetaire paradigmatische verschuiving aan de hand. De ontwikkeling is niet zeker en uitkomsten zijn speculatief. De verdere technologie wordt geadopteerd als een S curve en is onvoorstelbaar volatiel. De marktkapitalisatie is relatief klein te noemen, en daardoor is het niet heel raar dat de Bitcoin koers volatiel is.

Adoptie van Bitcoin is niet meer te stoppen

Doordat de Bitcoin koers volatiel is, durven veel beleggers geen begin te maken met Bitcoin. Daarnaast zijn veel beleggers niet bewust dat fiat geld, zoals de euro, in koopkracht in de loop van de jaren een stuk zwakker zal worden. Binnen tien jaar kan het door hyperinflatie waardeloos worden. De Europese Centrale Bank zal door middel van digitaal centraal bankgeld het systeem in stand proberen te houden en te herstarten. De koers van Bitcoin is op de lange termijn niet belangrijk, omdat de dollar of de euro binnen vijf jaar uitgehold wordt en de schuld moet worden uitgevaagd. De globale schuldenlast is in 2021 gegroeid naar zo’n 300.000 miljard dollar en is niet te houden. Bitcoin is daarom binnen dit systeem een veilig monetair alternatief. Veel mensen zullen straks – als het financiële systeem verder in elkaar zakt - vermoedelijk gedwongen worden om uit noodzaak in Bitcoin te investeren. De adoptie van Bitcoin is niet meer te stoppen, of je er nu wel of niet in gelooft.

Instappen: nu, straks of later?

Bitcoin kan elke dag 24/7 in de gehele wereld worden verhandeld. Bitcoin eenvoudig aanschaffen kan altijd via een zogeheten handelsbeurs. Goede voorbeelden van online handelsplatformen zijn Bitvavo, Bitpanda, Litebit, en Binance. Het timen van Bitcoin kopen is uiteraard een iets ander verhaal. Veel nieuwe beleggers en handelaren durven niet te beginnen met Bitcoin, wachten te lang af en missen daardoor hun kansen. Wanneer je Bitcoin moet aanschaffen – dus het exacte moment - is eigenlijk niet precies te noemen. Het beste moment om Bitcoin te kopen is uiteraard wel wanneer de marktsentimenten minder zijn en de koers een correctie heeft gekregen van een all time high. Het top- of bodem timen kan wellicht alleen een professionele handelaar voor elkaar krijgen. Een beginnende handelaar kan het beste beginnen met een simpele dollar cost averaging methode. Uit onderzoek is gebleken dat dit het beste werkt.

Wat is de dollar cost averaging methode?

De dollar cost averaging methode is een bepaalde strategie waar de positie van bitcoin wordt opgebouwd en waar je met tussenpozen gelijke bedragen in Bitcoin investeert. Bijvoorbeeld iedere maand voor 100 euro. Deze investeringen zijn ongeacht wat er op financiële markten gebeurt of wat de koers is. Van tevoren stel je een budget vast voor jezelf, en je spreidt deze dan uit over een bepaalde tijdsperiode en zodoende bouw je een positie op. Treedt er een marktcorrectie op, of een koersval, dan is het verstandig om extra Bitcoin bij te kopen of te beginnen met Bitcoin. Men noemt dit de ‘buying the dips’ methode. Serieuze Bitcoin beleggers bouwen een positie op en kopen extra veel Bitcoin in als er een koerscorrectie plaatsvindt.

Een handelsrobot inzetten

Wel heb je met de hiervor beschreven methode het risico dat je een langere tijd met verlies Bitcoins koopt. Men noemt dit ook wel catching falling knives. Heb je geen geduld om voor een aantal jaren verlies te accumuleren, ongeacht wat de prijs is, dan is het mogelijk om een handelsrobot in te zetten. Een handelsrobot kan Bitcoin kopen en/of verkopen tegen vooraf vastgestelde marktprijzen. Dit scheelt je tijd, en je kunt scherper en beter inkopen en verkopen. Wel is het zaak dat je een rekening moet hebben bij een betrouwbare en liquide handelsbeurs, waarvan het eerder in dit artikel genoemde Bitvavo platform een goed voorbeeld is. Je kunt een rekening bij Bitvavo combineren met een crypto trading bot platform.

En last but not least: verder kan een crypto app je ook helpen om je dagelijkse crypto zaken inzichtelijk te hebben en om je crypto’s te managen