Het kopen van een gebruikte auto levert een besparing op de autoverzekering, registratie, belastingen en afschrijving. Maar het is niet altijd makkelijk om de beste gebruikte auto’s te vinden die binnen jouw budget passen. Toch zijn er enkele stappen die je helpen bij de aankoop van een geschikte gebruikte auto.

Op welke aspecten moet je eerst letten?

Allereerst is het verstandig om eerst je budget vast te stellen. Hoeveel kun je aan de auto uitgeven of wat het bedrag dat je ervoor kunt of wilt lenen. Vooral als je geld leent is het belangrijk om de maandelijkse kosten voor de auto te calculeren.

Het volgende aspect is welke functionaliteit de auto die je wilt gaan kopen moet hebben. Rijd je veel in de stad, heb je een gezin en vervoer je vaak grotere objecten zijn factoren om rekening mee te houden.

Waar koop je een auto? Een goede gebruikte auto koop je online via een marktplaats of websites van autodealers. Uiteraard kunnen je ook gewoon naar een showroom gaan. Wat altijd verstandig is, is om vooraf de recensies over een verkoper of garage te lezen. Vergelijk de vraagprijs van de auto met wat andere aanbieders van hetzelfde automodel met een identiek bouwjaar vragen.

Vraag de verkoper naar de onderhoudshistorie en of er op korte termijn reparaties te verwachten zijn. Maak een proefrit en laat je eventueel een monteur een uitgebreidere inspectie uitvoeren.

Wat zijn de populairste automerken en modellen?

Een van de dingen die een steuntje in de rug kunnen zijn bij het kopen van een gebruikte auto is te weten welke automodellen door andere kopers zijn aangeschaft. Dit zijn de tien automodellen die je het meest in Nederland tegenkomt:

  1. Volkswagen Polo (275.057 stuks)

  2. Opel Corsa (193.715 stuks)

  3. Toyota Yaris (179.571 stuks)

  4. Ford Fiesta (174.645 stuks)

  5. Renault Clio (167.578 stuks)

  6. Kia Picanto (139.657)

  7. Citroën C1 (116.545 stuks)

  8. BMW 3-serie (111.063 stuks)

  9. Peugeot 107 (104.816 stuks)

  10. Mercedes Benz C-klasse (72.497 stuks)

In welke andere landen zou je een auto kunnen kopen?

Een land waar veel Nederlanders hun auto kopen is Duitsland. Dit kan een interessante optie zijn, omdat met name de in dit land geproduceerde merken, zoals Mercedes Benz en BMW, hier goedkoper in aanschaf zijn. Bovendien zijn de auto’s van veel opties en accessoires voorzien. Op websites waarop deze auto’s worden aangeboden, worden ook voertuigen uit Oostenrijk getoond. Mocht je een gebruikte auto in Oostenrijk gaan kopen, houd er dan rekening mee dat je een vignet voor Oostenrijk nodig hebt om op de snelwegen te mogen rijden.

De prijzen van auto’s in het buitenland

Niet voor niets worden in ons buurland Duitsland veel gebruikte auto’s gekocht. Gemiddeld zijn de prijzen er 15% lager, en in sommige deelstaten zelfs nog goedkoper. Daarbij moet worden opgemerkt dat dit geldt voor de in Duitsland gebouwde auto’s (Audi, BMW, Mercedes Benz en Volkswagen) die in Nederland vanwege hun degelijkheid zeer populair zijn.

Kies je voor een ander merk dat niet in Duitsland gebouwd wordt, dan is het goed te weten dat de gemiddelde occasionprijs in Frankrijk, Oostenrijk en België lager zijn. Dit zijn de gemiddelde prijzen voor gebruikte auto’s in deze landen:

Duitsland € 27.325,-

Frankrijk € 26.842,-

Oostenrijk € 25.965,-

België € 23.410,-

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een auto in het buitenland te kopen, blijft het verstandig om de prijzen met die van dezelfde modellen op de Nederlandse markt te vergelijken. Het zou jammer zijn als je een auto in een ander land koopt en dan tot de ontdekking komt dat hetzelfde model in eigen land goedkoper was.

De auto inspecteren en onderhandelen met de verkoper

Je wilt graag een goede auto kopen en niet in een later stadium met mankementen geconfronteerd worden. Check voor de aankoop het volgende:

Kijk of de carrosserie onvolkomenheden zoals gaten, deuken of verkleuring van de lak heeft. Dit kan wijzen op schadeherstel na een ongeluk.

Inspecteer de ruiten op beschadigingen en barsten, de banden op ongelijkmatige slijtage en het uitlaatsysteem op zwart vet.

Kijk onder de auto en check de wielkuipen en onderkant op roest.

Verzeker je ervan dat de portieren goed functioneren en geen sporen van overmatig gebruik vertonen.

Doe de motorkap omhoog en kijk of de motor geen vloeistoflekkages heeft, check of olie niet troebel is en het peil van de transmissievloeistof. Voel aan alle rubberen slangen en riemen om er zeker van te zijn dat ze niet scheuren of te stijf zijn.

Betaal niet de vraagprijs, maar vraag de verkoper wat zijn of haar beste prijs is of doe een lager bod. Je zou zelfs je budget kunnen noemen, zodat de verkoper weet wat jouw maximale prijs is.

Welke auto-onderdelen kun je zelf vernieuwen/onderhouden?

Veel gebruiksmaterialen kun je makkelijk zelf vernieuwen en onderhouden. Denk hierbij aan het vervangen van banden en het verversen van de motorolie.

Volgens autodoc.nl zijn K&N Filters luchtfilters, interieurfilter en oliefilters ook prima zelf te vervangen.