HEERHUGOWAARD - Een keuken kan veel vreugde met zich meebrengen, maar voor ouders is dit ook de ruimte die vele angsten met zich kunnen meebrengen. Scherpe messen, hete kookplaten en pannen, giftige schoonmaakmiddelen. Er zijn enkele gevaren die zich in de keuken bevinden. Voor ons als volwassenen wellicht geen probleem, maar voor kleine kinderen kunnen hier levensgevaarlijke situaties uit voortkomen. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen om je keuken kindvriendelijk te maken. In dit artikel delen we een aantal nuttige tips die je kunt gebruiken om dit voor elkaar te krijgen.

Plaats gevaarlijke voorwerpen op een hoge plek


Zorg ervoor dat scherpe objecten zoals messen en scharen buiten het bereik van kinderen worden geplaatst. Maak gebruik van de bovenste lade en zorg ervoor dat deze een vorm van kinderbeveiliging heeft. Ga jij online een keuken ontwerpen? Neem dit dan ook mee in het ontwerp. Er zijn tal van mogelijkheden om extra beveiliging toe te voegen aan een lade of kast.

Zorg voor een beveiligde kookplaat


Een hete oven of kookplaat kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen die hier de gevaren nog niet van kennen. Zorg er daarom voor dat je de oven en kookplaat beveiligd, zodat deze niet per ongeluk ingeschakeld kunnen worden. Je zult je wellicht afvragen: wat kost een keuken met deze functionaliteiten en past dit binnen mijn budget? Maar houd altijd in je achterhoofd dat veiligheid op de eerste plaats komt te staan.

Bewaar giftige stoffen op een veilige plek

Giftige stoffen en schoonmaakmiddelen moeten buiten het bereik van kinderen opgeborgen worden. Als je deze opbergt op plekken waar kinderen bij kunnen komen, zorg er dan voor dat er een kinderslot aanwezig is. In een ideale situatie plaat je deze spullen op een hogere plank in de kast. Zorg er ook voor dat kinderen snappen dat de schoonmaakmiddelen gevaarlijk zijn en dat ze hier niet aan mogen komen.

Plaats antislip matten


In de keuken kan de vloer soms nat worden tijdens het afwassen of inladen van de vaatwasser. Dit kan een gevaar vormen voor kinderen die rennen of spelen in de keuken. Gebruik antislip matten om ervoor te zorgen dat de vloer minder glad wordt. Hiermee verminder je het risico op uitglijden, voor zowel jou als kinderen.

Zorg voor brandblussers en rookmelders in de keuken


Ongevallen kunnen altijd gebeuren, zelfs als je alle nodige voorzorgsmaatregelen hebt getroffen. Zorg er daarom altijd voor dat er een brandblusser en blusdeken in de keuken aanwezig is en dat deze op plekken staan die goed bereikbaar zijn. Zorg er ook voor dat de directe omgeving is voorzien van rookmelders.