HEERHUGOWAARD - Het is voor financieel professionals een roerige tijd. Ons vak is telkens weer in ontwikkeling door automatisering, robotisering en data science. Dit betekent dat er tegenwoordig meer van je als professional wordt verwacht. De arbeidsmarkt is tevens vrij onzeker. Hoe kun je ervoor zorgen dat je jezelf als financieel professional op de markt onderscheid? Wij geven je hier enkele antwoorden op in dit artikel.


Doe een opleiding consulent werk en inkomen
Doe een opleiding consulent werk en inkomen. De inkomensconsulent is doorgaans bij de gemeente werkzaam en bekijkt het inkomen van mensen en of zij recht op een uitkering hebben. Ook kan de inkomensconsulent bekijken op welke andere voorzieningen mensen recht hebben. Hebben mensen geen werk, dan kan de inkomensconsulent ook bepalen of zij een uitkering krijgen en wat de hoogte van de uitkering zal zijn.

Neem kennis van het besluit begroting en verantwoording
Zorg ervoor dat je kennis hebt van het besluit begroting en verantwoording. De BBV is een van de pijlers voor het opstellen van de begroting, jaarstukken en uitvoeringsinformatie. Als financieel medewerker wordt er van je verwacht dat je over veel kennis van dit besluit beschikt. Daarnaast komen ook andere aspecten en financiële documenten aan de orde.

Zorg dat je matcht met de organisatie
Je kunt jezelf als financieel professional onderscheiden door ervoor te zorgen dat je een goede match bent met de organisatie waarvoor je werkt. Niet alleen de inhoudelijke klik is belangrijk, maar ook de persoonlijke klik, aangezien je als mens het verschil maakt. Ook inhoudelijk dien je ijzersterk te zijn. Je moet weten hoe de wet- en regelgeving in elkaar steekt, hoe je met financiële processen om kunt gaan, hoe je controles en audits uit kunt voeren, enzovoort. Pas je goed bij de organisatie en heb je een antwoord op de vraag die in de specifieke organisatie speelt, dan ben je een topmatch.

Voeg waarde toe
Er komen tegenwoordig meer uitdagingen op je af als financieel professional. Het toevoegen van waarde in je werk is daarvoor veel belangrijker. Je bent als financieel professional meer met maatschappelijk verantwoord ondernemen bezig en het goed doen voor de mensen om je heen. Kijk hierdoor niet alleen naar de technische kant van wet- en regelgeving, maar ook naar de menselijke kant. Zo voeg je meer waarde toe.

Zorg ervoor dat je snel kunt schakelen
Omdat de digitalisering de werkzaamheden van de financiële professional steeds meer verschuift naar een ondernemende en adviserende kant, is het van belang dat je snel kunt schakelen. We denken steeds meer over cijfers in plaats van dat er gedacht wordt aan cijfers. Ontwikkelingen volgen zich ook in rap tempo op. Iets wat nu veel gebruikt wordt, was er een paar jaar geleden nog niet.

Ontwikkel ook soft skills
Ontwikkel naast vakinhoudelijke kennis ook soft skills. Volg dus niet alleen financiële opleidingen, maar werk ook aan je persoonlijke vaardigheden. Zo kun je jouw kennis nog meer verbreden. En deze verbreding heb je ook nodig om jezelf weerbaarder te maken in een wereld die steeds weer in verandering is.