HEERHUGOWAARD - Als je langere tijd niet kunt werken door ziekte of een burn-out, ben je arbeidsongeschikt. Ondanks dat dit bijzonder vervelend is, ben je in deze periode vaak verzekerd van inkomsten. Dit is zeker het geval als je in loondienst werkt. Je werkgever heeft namelijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten. Ondernemers moeten zichzelf verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Ben je verzekerd voor arbeidsongeschiktheid? Dan wil je misschien weten op hoeveel geld je recht hebt als je arbeidsongeschikt raakt. In deze tekst vertellen wij je hoe het zit.

Hoogte van de uitkering hangt af van een aantal factoren


Werk je in loondienst en kom je in de Werkhervatting Gedeeltelijke Arbeidsgeschiktheid (WGA) terecht? Dan is je werkgever verantwoordelijk voor jou. Bovendien moet hij de eerste tien jaar een WGA-uitkering aan je betalen. Om zich in te dekken tegen deze risico’s, sluiten veel ondernemers de verzekering eigenrisicodrager WGA af. Hiermee zijn zij verzekerd voor kosten voor medewerkers die 35 tot 80 procent arbeidsongeschikt zijn.

Als werknemer word je hier niet heel veel wijzer van, want jij wilt weten op hoeveel geld je recht hebt als je arbeidsongeschikt raakt. Hoe graag we dit ook willen, het is helaas niet mogelijk om hier exacte bedragen te noemen. De hoogte van een uitkering hangt namelijk af van een aantal factoren. De mate van arbeidsongeschiktheid en het laatstverdiende loon zijn over het algemeen de twee belangrijkste factoren.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers

Wie denkt dat de uitkering bij arbeidsongeschiktheid voor ondernemers op dezelfde manier werkt als bij werknemers, heeft het mis. Zo ben je als ondernemer bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Omdat deze verzekering (nog) niet verplicht is, is lang niet iedere ondernemer in Flevoland verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Heb je deze verzekering niet afgesloten? Dan heb je geen recht op een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Je bent in dat geval aangewezen op jouw spaargeld.

Ben je wel verzekerd voor arbeidsongeschiktheid? Dan heb je recht op een uitkering als je ziek bent, een burn-out hebt of bijvoorbeeld betrokken bent geraakt bij een verkeersongeluk. Ook voor ondernemers geldt dat de hoogte van de uitkering afhankelijk is van een aantal factoren. Zo speelt het verzekerde bedrag mee waar je bij het afsluiten van deze verzekering voor gekozen hebt. Verwacht niet dat je het gekozen bedrag iedere maand uitgekeerd krijgt, want de mate van arbeidsongeschiktheid speelt ook een rol. Word je voor vijftig procent arbeidsongeschikt verklaard? Dan heb je recht op vijftig procent van het verzekerde bedrag. Als je 2500 euro verzekerd hebt en voor de helft arbeidsongeschikt wordt verklaard, keert een verzekeraar je maandelijks 1250 euro uit.

Je hebt niet altijd direct recht op een uitkering

Als werknemer krijg je vaak direct een uitkering als je arbeidsongeschikt bent, maar voor ondernemers geldt dit niet. Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kies je namelijk een wachttijd. Vaak kun je kiezen voor 1, 2, 3, 6, 12 of 24 maanden. Je hebt pas recht op een uitkering nadat de wachttijd verstreken is. Kies je voor een wachttijd van twaalf maanden? Dan krijgt je de eerste uitkering na twaalf maanden arbeidsongeschiktheid. Vraag jezelf daarom goed af hoeveel maanden je het zonder inkomsten vol kunt houden en kies op basis hiervan een wachttijd. Zo voorkom je dat je in de financiële problemen komt wanneer je als ondernemer arbeidsongeschikt raakt.