NEDERLAND - Mensen staan op scherp tijdens deze corona-crisis. Zo gauw men iemand hoort niezen of hoesten volgt er doorgaans al een schrikreactie en springen mensen al gauw aan de kant. Personen die last hebben van hooikoorts komen daarmee in een lastig parket.


Het is er namelijk weer de tijd voor. Berken staan sinds deze week vol in bloei, en door het mooie weer zullen er vele pollen in de lucht komen. Dit zorgt bij vele hooikoortspatiënten voor klachten. Daar een gedeelte van deze klachten lijkt op de symptomen bij COVID-19 kan dit voor verwarring en onrust zorgen.

Door de zachte winter is het hooikoortsseizoen dit jaar al vroeg begonnen, en men verwacht dat het berkenpollenseizoen tot ongeveer de derde week van april aanhoudt. Hooikoortspatiënten kunnen hierdoor last krijgen van niesbuien, tranende ogen, een kriebelhoest of een loopneus. Symptomen die sterk lijken op de klachten bij COVID-19 alhoewel, anders dan de naam hooikoorts doet vermoeden, hooikoorts geen koorts veroorzaakt.

Onderzoekers zoals in de universiteiten van Leiden en Wageningen raden hooikoortspatiënten aan om in deze tijd veelal thuis te blijven, een maatregel die uiteraard al geldt in verband met de coronacrisis. Daarnaast is het tijdig innemen van de medicatie en de ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten te houden daarbij ook van cruciaal belang.

De onderzoekers in de universiteiten werken nauw samen met Weeronline waar dagelijks een actuele stand van zaken wordt gegeven omtrent de hooikoorts en pollenverwachting.