HEERHUGOWAARD - Professionele schilders kennen alle slimmigheidjes om sneller en netter te kunnen schilderen. Dit zijn vier schildertips en -technieken om je huis als een prof te schilderen.


Gebruik schilderstape

Zorg ervoor dat je echte schilderstape gebruikt en geen afplakband. Deze laatste laat een kleverig laagje achter dat moeilijk te verwijderen is. Bovendien kan de band door de verf gaan knikken en rimpelen, waardoor er verf onder kan sijpelen. Laat je het langer zitten, dan kan het bovendien uitdrogen, waardoor je het er niet gemakkelijk vanaf krijgt. Schilderstape kan dagen tot enkele weken blijven zitten. Daarna kun je het er nog steeds netjes aftrekken.

⦁Druk schildertape aan met een plamuurmes

Breng schilderstape aan en ga dan met een plamuurmes over de tape om deze stevig aan te drukken voor een goede afdichting. Zo voorkom je dat de verf uitloopt.

⦁Zorg voor een perfect glad oppervlak

Om een mooie gladde verflaag aan te brengen op muren, plafonds en houtwerk, moet je beginnen met een perfect glad oppervlak. Schuren met het juiste schuurpapier helpt bij het egaliseren van plamuur en gips. Ook vlak je er richels rond spijkergaten mee af en laat je reparaties aan de muur of het houtwerk onopvallend opgaan in het omringende oppervlak. Schuren verwijdert ook ruwe plekken in geschilderd hout. Door een geverfd oppervlak op te ruwen met fijnkorrelig schuurpapier hecht de nieuwe verflaag bovendien beter.

Zorg ervoor dat je het juiste schuurpapier hebt en dat je bij het schuren elke streek een beetje overlapt, zodat je geen plekken mist. Oefen niet te veel druk uit, want schuurpapier heeft de neiging om verstopt te raken als je te hard drukt.

Als je decoratief houtwerk wilt schuren, gebruik dan een schuurspons. Deze kan in spleten komen en past zich gemakkelijk aan contouren aan.

⦁Gebruik grondverf met de juiste kleur

Gaten en scheuren die je hebt gevuld maar verder niet behandelt, blijf je zien. Dat komt doordat de voegmassa het vocht uit de verf zuigt. Daarom is het belangrijk om de muren eerst voor te strijken. In plaats van witte grondverf rechtstreeks uit het blik te gebruiken, kleuren professionals de grondverf met een beetje grijze verf of met de kleur van de uiteindelijke verf. Getinte grondverf verbergt de beschadigde plekken beter en verdoezelt de oude verfkleur. Als gevolg daarvan zal de uiteindelijke verflaag levendiger zijn en minder lagen nodig hebben. Dit is vooral het geval bij het overschilderen van kleuren als rood of oranje, waarvoor drie of meer aflaklagen nodig kunnen zijn als je niet eerst een gekleurde grondverf aanbrengt.

Als je muren en het houtwerk op deze manier snel en vakkundig geschilderd zijn, is het tijd om ze te decoreren. Dat kan met planken vol planten en snuisterijen of met foto’s en schilderijen. Om te voorkomen dat je in je pas geschilderde muur moet boren, kun je een schilderij ophangsysteem kopen om je foto’s en andere kunst vakkundig op te hangen.