HEERHUGOWAARD - Voor heel veel doelstellingen kun je ledstrips kopen. Als je ze wil gebruiken als sierverlichting bijvoorbeeld of als nachtverlichting. Maar welke koop je eigenlijk? Door het aanbod zie je door de bomen het bos niet meer. Waar moet je nu op letten, als je ledstrips wilt kopen?

Goedkoop is niet altijd duurkoop

Er zit nogal wat prijsverschil in ledstrips. Hoe goedkope ledstrips zich onderscheiden van de duurdere, is lastig te bepalen. Het is daarom beter als je kijkt naar de eigenschappen van de strips. Het verschil kan hem zitten in de kwaliteit van de onderdelen, maar ook in de coating. Het is niet te zeggen of goedkoop duurkoop is. Sommige goedkope strips zijn net zo goed van kwaliteit als duurdere varianten.

Minder lampjes, meer stroom?

Als je ledstrips koopt, is het slim te letten op de hoeveelheid ledchips op een strip en de afstand tussen deze chips. Het kan zijn dat goedkopere strips met eenzelfde lengte als duurdere strips minder chips bevatten. Kijk goed naar de stroomsterkte van de strips. Het is goed mogelijk dat de variant met minder chips, meer stroom verbruikt. Je kunt dit vergelijken met een goede pindakaas met natuurlijke ingrediënten en een pindakaas waar vooral suiker in zit. Van die laatste heb je meer nodig om dezelfde hoeveelheid pinda’s binnen te krijgen.

Kleine weerstand gaat korter mee

Als je een beetje technische achtergrond hebt, kun je de weertanden van de ledstrips met elkaar vergelijken. Hoe kleiner de weerstanden, hoe groter de belasting op de ledchips. Dit maakt dat de levensduur vaak korter is. In dit geval zorgt een goedkope ledstrip ervoor dat je er uiteindelijk twee moet kopen voor dezelfde hoeveelheid lichturen. In dit geval kun je beter gaan voor een variant met grotere weerstanden.

Prijs versus kwalificatie

Tot slot over de coating van de ledstrips. Goede ledlampen hebben een stabiele coating. Minder goede zijn voorzien van een coating die snel scheurt. Om het verschil te zien voor je tot aankoop overgaat, moet je je verdiepen in de IP-classificaties. Een technisch verhaal, maar als je zin en tijd hebt om er in te duiken, kun je uiteindelijk flink besparen op de aankoop van ledstrips. Het is niet de prijs, maar de kwalificatie die het verschil maakt.