DEN HAAG - "Ik denk dat ik u vanavond niet ga verrassen: we hebben besloten de lockdown met drie weken te verlengen, tot 9 februari. Er was geen andere keuze. De cijfers dalen niet snel genoeg en we hebben ook te maken met de Britse variant, waarover we ons grote zorgen maken. De beelden vanuit Londen zijn alarmerend en dat is nog zwak uitgedrukt". Met deze woorden begon premier Rutte dinsdagavond de persconferentie.


De boodschap was na alle geluiden die de afgelopen dagen doorkwamen zeker geen verrassing, wel een tegenvaller en voor veel mensen een lastige boodschap. Voor ondernemers, gezinnen, jongeren en de velen die het persoonlijk contact missen en het mentaal zwaar hebben.

Met betrekking tot ondernemers en bedrijven zullen de ministers die betrokken zijn met een omvangrijk steunpakket komen. Hier wordt de komende tijd nog volop overleg gevoerd.

De uitzonderingen in het onderwijs blijven zoals ze zijn. Leerlingen van het voortgezet onderwijs moeten uit voorzorg 1,5 meter afstand gaan houden. Alleen als het verantwoord is, wil men op maandag 25 januari terug naar klassikaal onderwijs.

Ook de avondklok kwam de laatste dagen ter sprake, maar is vooralsnog niet aan de orde. "We gaan het OMT wel vragen om een spoedadvies wat een avondklok ons kan opleveren.", aldus Rutte

De premier benadrukte nogmaals om tot maart geen reizen te boeken tenzij het vanwege enorm economisch belang of ernstige familieomstandigheden is.

"We zien dat de lockdown werkt, maar minder snel dan gehoopt. Met vandaag bijna vijfduizend positieve tests is dat cijfer nog steeds veel te hoog", ging Minister De Jonge verder. "Inmiddels zijn bijna 45.000 medewerkers uit verpleeghuizen en de acute zorg gevaccineerd. De bereidheid is ongekend hoog. Op 18 januari begint het vaccineren van bewoners van verpleeghuizen. Voor het begin van de lente willen we de meest kwetsbare mensen beschermd hebben."

Lees de complete persconferentie terug op de website van Rijksoverheid.