Het winterseizoen brengt uitdagingen met zich mee voor motorrijders. In Nederland kunnen zij op natte wegen en veranderlijke weersomstandigheden rekenen. Het voorbereiden van uw motorfiets op de winter en veilig rijden in deze omstandigheden vereist aandacht voor detail en enkele specifieke maatregelen. In dit artikel bieden wij tips voor het winterklaar maken en van uw motorfiets veilig te rijden in barre winterse omstandigheden.


Zo is mijn motorfiets klaar voor de winter

Sneeuw, nattigheid, gladheid: het zijn allemaal geen vrienden van de motorrijder. Door het nemen van een aantal maatregelen kan uw motorfiets beter tegen het koude seizoen.

Bescherm de lak en metalen onderdelen: een regelrechte bedreiging voor de motor is strooizout. Het helpt dan wel tegen gladheid, maar vriendelijk voor de uitlaat en de onderdelen van de vering is dit niet. De detailhandel heeft middelen in de vorm van coating beschikbaar, die de metalen oppervlakken beschermt en mooi laat glimmen.

Kies banden met meer profiel: de die-hards, die door weer en wind op hun motorfiets blijven rijden, moeten er op bedacht zijn dat de gewone banden niet geschikt zijn voor winterweer. Voor motoren is de keuze van winterbanden niet zo groot als voor auto’s. Uitgebreide informatie over motorbanden vindt u op de website van Autodoc. Informeer bij de dealer over geschikte banden met het juiste profiel dat voor meer grip op de ondergrond zorgt in de winter.

Controleer remmen en vloeistoffen: Laat uw remmen controleren en zorg ervoor dat alle vloeistofniveaus op peil zijn. Vervang remvloeistof indien nodig.

Accu-onderhoud: controleer de status van de accu en laad deze indien nodig op. Koude temperaturen kunnen de batterij sneller doen ontladen.

Controleer de verlichting: zorg ervoor dat alle lampen goed werken. Goede zichtbaarheid is essentieel en dat geldt helemaal in de winter.

Bescherm de uitlaat: gebruik een uitlaatbeschermer om te voorkomen dat sneeuw en vuil in de uitlaat terechtkomen.

Zet de motor binnen: als uw motor een tijdje niet wordt gebruikt, overweeg dan om deze op een droge en warme plaats op te slaan om vorstschade te voorkomen.

Rijden op winterwegen

Een motorrijder die op de winter is voorbereid, behandelt het weer met respect.

Verminder snelheid: op natte en gladde wegen is een matige snelheid van levensbelang. Hiermee vergroot u de reactietijd en verkleint u de kans op aquaplaning, dat zich ook bij het rijden op de motor kan voordoen.

Houd afstand: Houd een grotere afstand aan tot je voorligger dan gewoonlijk. De remafstand is op winterse wegen nu eenmaal langer.

Pas uw rijstijl aan: Maak vloeiende bewegingen en voorkom plotseling accelereren. Neem de bocht ruimer dan dat u in de zomer zou doen.

Kijk verder vooruit: houd uw ogen op de weg gericht en kijk verder vooruit om mogelijke gevaren op tijd te signaleren.

Wees zichtbaar: gezien worden is even belangrijk als goed zicht en bij slecht weer geldt dit nog meer. Zet uw koplampen aan, ook overdag.

Hoe bescherm ik mezelf?

De motorrijder staat zelf ook bloot aan weer en wind. Warm en droog blijven maakt de rit plezieriger maar ook veiliger. Wanneer we het koud krijgen, daalt de concentratie, vertraagt de reactiesnelheid en dit vergroot de kans op een ongeval. Geniet een warme drank en maaltijd voorafgaand aan een rit en pauzeer onderweg om iets warms te drinken wanneer u langer onderweg bent. Zo houdt u de lichaamstemperatuur op peil en raakt u niet onderkoeld.

Een belangrijk element is de juiste kleding. Als u dan toch ervoor kiest om op de motor de winter te trotseren, investeer dan in verwarmde motorkleding en handschoenen en comfortabele motorlaarzen. De goede kleding maakt het verschil.

Houd de weersverwachting in de gaten. Voordat u bij sneeuw en ijs de weg opgaat, verifieer de daadwerkelijke conditie van de wegen en gebruik uw gezond verstand. Vertrouw niet enkel op de weer-app of het weerbericht, maar werp ook eens een blik uit het raam. Hoe hartstochtelijk u ook bent als motorrijder, soms is het echt beter om uw tweewieler te laten staan en voor een ander transportmiddel te kiezen.

Tot slot

Door je motorfiets goed voor te bereiden en je rijstijl aan te passen aan de winterse omstandigheden, kun je veilig genieten van het motorrijden, zelfs in Nederlandse winters. Onthoud dat veiligheid altijd voorop staat, dus wees voorzichtig en neem de nodige voorzorgsmaatregelen.

Bronnen:

Autodoc.nl: Banden verwisselen op een motorfiets

Motorrijders.nl: Bereid uw motorfiets voor op de winter