NEDERLAND - Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Afgelopen honderd jaar werd Nederland maar liefst zo’n 125 keer lichter.


Lichtvervuiling door nachtelijke verlichting met kunstlicht kost niet alleen veel geld en energie, maar verstoort ook het bioritme van dieren en planten. En we kunnen minder genieten van de mooie sterrenhemel: in de grotere steden kan men nauwelijks nog de sterren zien, en de Melkweg al helemaal niet meer. Het opgaande licht wordt vooral veroorzaakt door openbare verlichting en reclameverlichting.

Met de jaarlijkse Nacht van de Nacht campagne van de Natuur en Milieufederaties wordt aandacht gevraagd voor het klimaat en energiebesparing op licht. Het doel is om de hoeveelheid lichtvervuiling in Nederland te verminderen.

Nacht van de Nacht 2020

Op zaterdag 24 oktober wordt de Nacht van de Nacht voor de 16e keer georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties (NMF). Traditioneel op de zaterdagavond en –nacht van oktober, waarop de klok een uur teruggaat en de nacht een uur langer is. Ga naar de website Nacht van de nacht voor leuke activiteiten en meer informatie. Alle activiteiten zijn digitaal en dus coronaproof!