NEDERLAND - De derde lenteweek van 2021 zal een winters karakter hebben. Met name op Tweede Paasdag wordt het ronduit guur met kans op regen, natte sneeuw, hagel en een ijskoude wind. Ook de dagen erna zijn koud en nat en enige verbetering wordt pas later in de week verwacht.


Het zal maandag geen Paasdag worden om even buiten van het weer te genieten. Al in de ochtend voert een noordwestelijke wind ijskoude lucht aan. Deze wind kan in de kustgebieden krachtig tot hard zijn. Hieruit ontstaan winterse buien met regen, natte sneeuw en hagel en lokaal is zelfs een klap onweer mogelijk. De temperatuur zal tussen de 4 en de 7 graden liggen, maar tijdens die winterse buien voelt het aan alsof het vriest. In de middag kunnen wel regelmatig opklaringen voorkomen, maar deze worde weer afgewisseld met buien.

In de nacht naar dinsdag kan het licht gaan vriezen en door hagel of natte sneeuw tijdelijk wit worden. Dit kan gladheid op de weg veroorzaken. Ook nu waait de noordwestenwind stevig en komt het niet boven de zes graden.

Woensdag geeft een zelfde beeld met 's nachts temperaturen rond het vriespunt en overdag een koude wind waarin het aantal buien wel iets afneemt.

Vanaf donderdag draait de nog altijd stevige wind naar het westen en dit zorgt voor zachter weer. Hoewel de nacht nog fris is kan de thermometer overdag oplopen naar 10 graden in de noordelijke helft van het land tot 13 graden in het zuiden. Hierbij blijft het overwegend droog.

Ook vrijdag verloopt droog en zal de temperatuur tussen de 10 en 13 graden liggen.

In het weekend draait de wind dan weer terug naar het noordwesten en dat verhoogt de buienkans weer. Zo koud als in het begin van de week zal het echter niet meer worden. Vermoedelijk zullen in de week daarna de temperaturen gaan stijgen naar waarden die horen in deze tijd van het jaar.