HEERHUGOWAARD - Natuurvoedingswinkel Columbus in winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard is vanaf 1 mei een Ekoplaza. Voor deze transitie hebben winkelondernemers Annemarie de Beurs en haar moeder hun winkelpand vanbinnen en vanbuiten in een paars jasje gestoken. Ook de huismerkproducten zijn herkenbaar aan het paarse Ekoplaza-logo. Wel zo handig als je extra milieuvriendelijk wilt shoppen: alle verpakkingen van het huismerk zijn namelijk plastic vrij.

De moeder van Annemarie startte circa 45 jaar geleden met een grote consumentenkring voor biologische voeding. “Zo ging dat toen,” blikt Annemarie terug. “Er bestonden nog nauwelijks natuurvoedingswinkels en als groep kocht je dan gezamenlijk biologische groentes, droogwaren en zuivel in. Kort daarna werd deze kring omgevormd naar een gewone winkel, waarvan mijn moeder mede eigenaar werd. Toen haar compagnon ermee stopte, werd ze volledig eigenaar.”

Ondernemer
Na de atheneum heeft Annemarie eerst een jaartje gewerkt en gereisd en daarna is ze econometrie gaan studeren. “Dat was het niet echt,” zegt ze. “Toen ben ik bij mijn moeder in de winkel gaan werken. Omdat ik dat super leuk vond, ben ik een opleiding voor drogisterij gaan doen. Op een cruciaal moment in mijn leven vroeg mijn moeder of ik bij haar als ondernemer in het bedrijf wilde stappen. Ik tegen mijzelf: waarom ook niet? Sindsdien runnen we samen de winkel.”

Smaakvol
Annemarie is trots op de producten die ze verkoopt. “We zijn een 100% biologische supermarkt. Al onze producten zijn met respect voor dieren, natuur en aarde geteeld,” zegt ze. “Daarbij smaakt biologische voeding zoveel beter. Toen ik een jaar of twaalf was, ging ik een keer met mijn vader buiten de deur lunchen en haalden we tomaten bij de gewone groenteboer. Het was voor mij een openbaring dat ze niet naar tomaten maar naar water smaakten. Ik was die smaakvolle groentes van de consumentenkring gewend.”

Persoonlijke verhalen
Het winkelvak vindt Annemarie mooi en gevarieerd. “Aan het contact met onze vaste klanten beleef ik veel plezier,” vertelt ze. “Sommige klanten ken ik al meer dan tien jaar. De gesprekken die ik met hen heb, gaan over wezenlijke dingen. Ook met onze medewerkers heb ik een fijne en persoonlijke band. Met een collega die in de zomer een kindje verwacht, leven we allemaal heel erg mee. Een andere collega is net oma geworden ook zij deelt haar verhalen met ons.”

Feestelijke opening
Op 1 mei gaat Columbus open als Ekoplaza. De verbouwing naar de nieuwe formule valt samen met de verhuizing naar een iets kleiner en gezelliger pand in dezelfde straat. Om deze transitie te kunnen volbrengen, is de winkel van 23 tot en met 30 april gesloten. “De heropening gaan we feestelijk vieren met allerlei aanbiedingen en proeverijen,” zegt Annemarie enthousiast. “Wat ikzelf een leuke verandering vind is dat we bedrijfskleding gaan dragen. We hebben het al gepast. De paarse bloesjes staan bij iedereen erg leuk en voor klanten zullen wij hiermee herkenbaarder worden. Hoewel de paarse inrichting en kleding een andere look-and-feel aan de winkel zal geven, blijft onze service en kwaliteit onveranderd. Iedereen is welkom!”