HEERHUGOWAARD - Onder de noemer Noord-Hollandse Popkanjers biedt de stichting NHPOP in samenwerking met het Prins Bernard Cultuurfonds muzikanten de kans gebruik te maken van subsidies voor bijzondere muziekprojecten. Het gaat om bedragen van 500 en 1000 euro, waarbij de muzikanten zelf ook een duit in het zakje dienen te doen om nieuwe activiteiten te financieren.

Geen vetpot
Voor beginnende bands is optreden al geen vetpot, laat staan in 2021. Sowieso zijn de mogelijke speelplekken dit voorjaar moeilijk te vinden, terwijl de gewone kosten gewoon doorlopen. Het zijn artiesten die muziek maken 'erbij' doen totdat het echt zijn financiële vruchten af gaat werpen. Een band als Kensington bijvoorbeeld was voorafgaand aan haar doorbraak zo goed als blut. Dat simpele maatregelen zoals de goedkoopste verzekeringen afsluiten, energie vergelijken en besparen op de boodschappen wel het één en ander oplevert, weten ook (beginnende) muzikanten wel. Maar boodschappen en energiekosten of niet, in de tussentijd moet er altijd aan nieuw repertoire gewerkt worden. NHPOP stimuleert dat met de regeling die Popkanjers heet.

Originaliteit en urgentie
De voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze steun zijn op één hand te tellen. Muzikanten moeten woonachtig zijn in Noord-Holland, eigen werk creëren (geen covers dus) en zelf een zelfde bedrag willen investeren. De muzikanten moeten zich ook zichtbaar profileren in de Noord-Hollandse muziekscene. Er is een programmeringsregeling die optredens subsidieert, dit kunnen zowel online als 'echte' optredens zijn. De makersregeling is er als bijdrage voor het maken van nieuwe muziek. Hier gelden dezelfde voorwaarden, maar wordt er subsidie verstrekt voor bijvoorbeeld de opnames van een videoclip, EP of album, het opzetten van een tour of dingen als coaching en het inhuren van professionals. Verder wordt aangestipt dat de Popkanjer-commissie in samenwerking met tien poppodia in Noord-Holland zorgvuldig selecteert op originaliteit en urgentie.

Noord-Hollandse poppodia als ambassadeurs
Er zijn vier aanvraagrondes, waarvan 21 mei de eerste sluitingsdatum is. Wanneer een aanvraag wordt toegekend, gaan de bands/artiesten in samenwerking met het poppodium dat hen vertegenwoordigt aan de slag. Niet dat de podia een creatieve vinger in de pap willen hebben overigens, zij fungeren juist als ambassadeurs voor de muzikanten. Bands uit Alkmaar worden zodoende gekoppeld aan Victorie, bands uit Purmerend aan P3, Hilversumse artiesten aan De Vorstin, enzovoorts. Voor zangers en zangeressen, rappers, songwriters, bands en andere podiumdieren is dit dus een interessante kans om niet alleen aan de weg te timmeren op muzikaal gebied, maar ook om meer bekendheid te creëren. Of ze zich nu aanmelden voor de programmerings- of de makersregeling. Informatie en aanvraagformulieren zijn te vinden op de website van NHPOP, nhpop.nl. Daar staat ook een introductievideo van het project Popkanjers.