DELFT - Het TU Delft Solar Boat Team heeft op donderdag 5 april haar nieuwste draagvleugel boot op zonne-energie onthuld bij partner Bayards.

De boot, gebouwd door 24 studenten van de TU Delft, bevat een nieuw stuursysteem waarbij de boot nog efficiënter en gemakkelijker moet kunnen varen. Door mee te doen aan het wereldkampioenschap zonneboot racen wil het team laten zien dat dat je met heel weinig duurzame energie, heel veel kunt bereiken. Op deze manier wilt het team de transitie naar een duurzamere wereld doen versnellen. Teamlid Nick, afkomstig uit Heerhugowaard heeft als Technical Manager bijgedragen aan de boot en is trots op het resultaat!

Focus op efficiëntie
De focus van het TU Delft Solar Boat Team ligt ook dit jaar weer op efficiëntie. De boot moet namelijk met een beperkte hoeveelheid energie, zo lang mogelijk kunnen varen. Eén van de oplossingen hiervoor was het uit het water tillen van de romp met behulp van draagvleugels onder de boot. Zo verlaagd de weerstand onder water drastisch nadat de boot ‘opstijgt’ uit het water bij een snelheid van 20 kilometer per uur. Hierdoor verbruikt de boot de energie van slechts een waterkoker om een snelheid van 35 kilometer per uur te behalen.

Een andere oplossing is het verlagen van de massa van de boot. Bij een lager gewicht van de boot, is er minder energie nodig om de boot uit het water te tillen en blijft er dus meer over voor de aandrijving. Dit jaar is de hele romp net meer dan 30 kilogram, wat even zwaar is als de boot uit 2016 die een halve meter kleiner is. Verder heeft ons team ook dit jaar een groot aantal elektronische componenten zelf geproduceerd waardoor ook hiervan de efficiëntie hoger ligt dan voorheen.

Wedstrijd en record

Nick heeft met de rest van het team de afgelopen maanden hard gewerkt aan de productie van de nieuwe Solar Boat waarmee zij in mei tot en met juli zullen racen tijdens de Solar Sport One competitie. De boot zal op 1 mei 2018 gedoopt worden waarmee het team laat zien dat het klaar is voor de races. Daarnaast zal het team in juni een recordpoging doen om met de Solar Boat de meeste kilometers te varen met de zonne-energie van één dag.