NOORD-HOLLAND - De Noord-Hollandse Molenfederatie gaat molens inzetten bij hevige regenval en als noodbemaling. 55 poldermolens zijn in staat om 25.065 hectare geheel of gedeeltelijk droog te houden. Erik Zwijnenberg is een van de vrijwillige molenaars die zich daarvoor gaat inzetten.

Door klimaatverandering worden de regenbuien steeds heftiger en valt er in korte tijd heel veel hemelwater, meldt de Noord-Hollandse Molenfederatie in een persbericht.

Dat merkt ook Zwijnenberg van de Wimmenumer molen. "Vroeger was het anders, het regende natuurlijk ook wel, maar de hoeveelheid regen neemt toe en vooral de tijden waarin die regen neerkomt. Massale stortbuien", zegt Zwijnenberg tegen onze mediapartner NH Nieuws.

Strijd
Daarom worden nu eeuwenoude molens ingezet in de strijd tegen wateroverlast. "Veel mensen denken dat wat nieuw is, beter is, maar dat is niet altijd zo. Soms kan iets ouds een goede aanvulling zijn op het nieuwe", zegt Willem Rol van de Noord-Hollandse Molenfederatie.

De vrijwillige molenaars krijgen voor de inzet van hun molen een vergoeding. Ze moeten wel afspraken maken met hun werkgever als de nood aan de man is. "Als gepensioneerde is dat voor mij wat makkelijker. Vroeger toen ik werkte, ging het wat lastiger."

Als het straks weer met bakken uit de lucht komt vallen, staat Zwijnenberg meteen klaar. "Dan kriebelt het meteen en dan wil je malen en die zeilen voorleggen, absoluut."