NOORD-HOLLAND - Gisteravond zijn meerdere boeren uit Noord-Holland opnieuw naar Den Haag vertrokken. Ze zijn boos op minister Carola Schouten die wil dat eiwitrijk veevoer wordt verboden. Dat zou namelijk betekenen dat er minder stikstof wordt uitgestoten, maar volgens boeren heeft het een schadelijk effect op de dieren.


"Je kan je niet voorstellen dat de Nederlandse overheid een wet wil doorvoeren die tegen de gezondheid van onze dieren gaat", vertelt Ad Baltus tegenover NH Nieuws. De melkveehouder uit Zuidschermer is tevens bestuurslid van Agractie en kijkt vol spanning naar het kamerdebat over de maatregel, dat waarschijnlijk tot middernacht doorgaat. "Ik geef Schouten nog de kans om opnieuw met ons om tafel te gaan."

Tot die tijd start Baltus zijn motoren niet. Veel andere boeren uit de provincie zijn inmiddels wel onderweg naar Den Haag. Zo vertrokken verschillende boeren vanaf Texel met de laatste boot van 21.00 uur naar Den Helder, om vanuit daar verder te rijden.

De politie in Den Haag maakte via Twitter bekend dat boeren tot 22.00 uur de gelegenheid krijgen om met hun tractoren te demonstreren bij het Binnenhof, daarna worden ze verzocht naar het Malieveld te gaan.

Volgens Baltus zou de nieuwe maatregel ernstige gevolgen hebben voor zijn vee. "Ze krijgen dan gewoon niet voldoende bouwstoffen binnen. We hebben verschillende alternatieven aangeboden, maar er wordt gewoon niet naar ons geluisterd. We worden weer buitenspel gezet."