NOORD-HOLLAND - Ophaalbruggen in Noord-Holland worden uit voorzorg gekoeld voor de aanhoudende hitte. Als dit niet wordt gedaan, is de kans groot dat het metaal in de brug gaat uitzetten. Dit kan grote gevolgen hebben voor het functioneren van de brug.

De gemeente Amsterdam besloot vandaag de bruggen in de stad voorlopig niet meer te openen, omdat de tramrails dusdanig warm zijn geworden dat de overspanning niet meer goed kan openen. Om ervoor te zorgen dat het wegverkeer niet stil komt te staan, wordt er voor gekozen de bruggen helemaal dicht te houden. Dit besluit kwam meerdere plezierboten duur te staan. Zij liggen nu stil bij de Nieuwe Meersluis.

In de rest van Noord-Holland is het niet zo ernstig gesteld met de bruggen, maar ze worden wel nauwlettend in de gaten gehouden door de brugwachters en flink gekoeld met water. "Op dit moment functioneren alle 50 bruggen normaal. De kans dat er een situatie als in Amsterdam voorkomt, is heel klein", legt een woordvoerder van de provincie Noord-Holland uit.

Volgens een woordvoerder van het Hoogheemraadschap is die kans klein, omdat de metalen in de Amsterdamse bruggen heter worden door een hogere temperatuur in een stedelijk gebied. "De warmte blijft langer hangen dan in de rest van de provincie. Dat kan wel zo'n zeven graden schelen."